Sprรณbuj raz zrobiฤ majonez samodzielnie, a skoลczฤ
siฤ dylematy Winiary czy moลผe Kielecki ? Naprawdฤ warto, bo pลynฤ
z tego same korzyลci. Teraz w okresie ลwiฤ
t Wielkanocnych jest na niego szczegรณlny popyt. Jeลli zrobisz go sam, nie musisz obawiaฤ siฤ niechcianych dodatkรณw i ลrodkรณw konserwujฤ
cych. Sam decydujesz jakiego oleju uลผyjesz, masz wpลyw na jakoลฤ uลผytych produktรณw. Poza tym smak i satysfakcja โ bezcenne.
A zastanawiaลeล siฤ kiedyล nad nazwฤ
โ dlaczego majonez, dlaczego nie po prostu zimny sos jajeczny? Majonez mรณgลby nazywaฤ siฤ caลkiem inaczej, gdyby ksiฤ
ลผฤ Richelieu nie podbiล portu Mahon na Minorce. Wedลug wiฤkszoลci historykรณw jego nazwa pochodzi wลaลnie od portu Mahon na Minorce. W XVIII wieku oblegaล jฤ
francuski ksiฤ
ลผฤ Richelieu. Gdy zdobyล wyspฤ, okazaลo siฤ, ลผe ubodzy mieszkaลcy Mahon w spiลผarniach majฤ
pod dostatkiem jedynie oliwy i jajek. Przyrzฤ
dzili z nich pyszny posiลek: jaja na twardo z zimnym jasnym sosem utartymย z ลผรณลtek i oliwy, ktรณry wkrรณtce staล siฤ majonezem.
Majonez โ wลaลciwoลci zdrowotne
1 pลaska ลyลผka majonezu to 110 kcal i 12 g tลuszczu. Jednak tylko rozwaลผna dieta jest kluczem do zdrowia, dlatego majonez nie jest taki zลy.
- Ma sporo tลuszczu, ale to wลaลnie tลuszcze wspomagajฤ wchลanianie wielu witamin, w tym witaminy: A, D, E i K.
- Tลuszcze utrzymujฤ w dobrym stanie serce i naczynia krwionoลne
- zapewniajฤ dobre nawilลผenie skรณry
- wspomagajฤ wytwarzanie skลadnikรณw hormonopodobnych, niezbฤdnych miฤdzy innymi do regulacji ciลnienia i krzepliwoลci krwi, skurczรณw miฤลni, temperatury ciaลa
W rozsฤ dnej iloลci majonez nikomu nie zaszkodzi, a moลผe wrฤcz stanowiฤ waลผny skลadnik zbilansowanej diety. Takลผe nie zniechฤcajcie siฤ do majonezu, a najlepiej zrรณbcie go sami, bo na pewno bฤdzie znacznie zdrowszy od tego ze sklepu. To jest takie proste. Najwaลผniejsze jest, by skลadniki byลy w temperaturze pokojowej, najlepiej wystawiฤ je kilka godzin wczeลniej z lodรณwki. W przeciwnym razie majonez siฤ po prostu zwaลผy. Jajko naleลผy przed uลผyciem zawsze sparzyฤ wrzฤ tkiem. Dobrze by jajko byลo oznaczone symbolem 0. Olej najlepiej wybraฤ ten o neutralnym smaku. Waลผne by wszystkie skลadniki uลผyte do produkcji majonezu byลy ลwieลผe i dobrej jakoลci. Nawet smak musztardy jest nie bez znaczenia. Po speลnieniu powyลผszych warunkรณw, nasz domowy majonez bฤdzie po prostu pyszny, nieporรณwnywalny z tym sklepowym.
Skลadniki na 300-350 g majonezu:
- 1 ลผรณลtko
- 200-250 ml oleju
- 2 ลyลผeczki musztardy
- 2 ลyลผeczki biaลego octu winnego
- 1 ลyลผeczka miodu
- 1/3 ลyลผeczki soli
- biaลy pieprz โ na czubek noลผa
Wykonanie:
- ลผรณลtko wybiฤ do miseczki, dodaฤ przyprawy i zmiksowaฤ na maลych obrotach miksera do uzyskania gลadkiej emulsji, dosลownie kilka chwil
- ย caลy czas miksujฤ c dodawaฤ po 1 ลyลผeczce oleju. Gdy masa zacznie siฤ zagฤszczaฤ, moลผna powoli, caลy czas miksujฤ c maลym strumieniem dolewaฤ olej. Po kilku minutach majonez jest gotowy. Im wiฤcej oleju wmiksujesz, tym gฤลciejszy bฤdzie majonez. Skosztuj, bo moลผe trzeba dokonaฤ korekty smaku. Przeลoลผyฤ do sลoiczka. Domowy majonez moลผna przechowywaฤ w lodรณwce do 10-14 dni
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐