Sprรณbuj raz zrobiฤ‡ majonez samodzielnie, a skoล„czฤ… siฤ™ dylematy Winiary czy moลผe Kielecki ? Naprawdฤ™ warto, bo pล‚ynฤ… z tego same korzyล›ci. Teraz w okresie ลšwiฤ…t Wielkanocnych jest na niego szczegรณlny popyt. Jeล›li zrobisz go sam, nie musisz obawiaฤ‡ siฤ™ niechcianych dodatkรณw i ล›rodkรณw konserwujฤ…cych. Sam decydujesz jakiego oleju uลผyjesz, masz wpล‚yw na jakoล›ฤ‡ uลผytych produktรณw. Poza tym smak i satysfakcja โ€” bezcenne.

A zastanawiaล‚eล› siฤ™ kiedyล› nad nazwฤ… โ€” dlaczego majonez, dlaczego nie po prostu zimny sos jajeczny? Majonez mรณgล‚by nazywaฤ‡ siฤ™ caล‚kiem inaczej, gdyby ksiฤ…ลผฤ™ Richelieu nie podbiล‚ portu Mahon na Minorce. Wedล‚ug wiฤ™kszoล›ci historykรณw jego nazwa pochodzi wล‚aล›nie od portu Mahon na Minorce. W XVIII wieku oblegaล‚ jฤ… francuski ksiฤ…ลผฤ™ Richelieu. Gdy zdobyล‚ wyspฤ™, okazaล‚o siฤ™, ลผe ubodzy mieszkaล„cy Mahon w spiลผarniach majฤ… pod dostatkiem jedynie oliwy i jajek. Przyrzฤ…dzili z nich pyszny posiล‚ek: jaja na twardo z zimnym jasnym sosem utartymย  z ลผรณล‚tek i oliwy, ktรณry wkrรณtce staล‚ siฤ™ majonezem.

Majonez โ€” wล‚aล›ciwoล›ci zdrowotne

1 pล‚aska ล‚yลผka majonezu to 110 kcal i 12 g tล‚uszczu. Jednak tylko rozwaลผna dieta jest kluczem do zdrowia, dlatego majonez nie jest taki zล‚y.

  • Ma sporo tล‚uszczu, ale to wล‚aล›nie tล‚uszcze wspomagajฤ… wchล‚anianie wielu witamin, w tym witaminy: A, D, E i K.
  • Tล‚uszcze utrzymujฤ… w dobrym stanie serce i naczynia krwionoล›ne
  • zapewniajฤ… dobre nawilลผenie skรณry
  • wspomagajฤ… wytwarzanie skล‚adnikรณw hormonopodobnych, niezbฤ™dnych miฤ™dzy innymi do regulacji ciล›nienia i krzepliwoล›ci krwi, skurczรณw miฤ™ล›ni, temperatury ciaล‚a

W rozsฤ…dnej iloล›ci majonez nikomu nie zaszkodzi, a moลผe wrฤ™cz stanowiฤ‡ waลผny skล‚adnik zbilansowanej diety. Takลผe nie zniechฤ™cajcie siฤ™ do majonezu, a najlepiej zrรณbcie go sami, bo na pewno bฤ™dzie znacznie zdrowszy od tego ze sklepu. To jest takie proste. Najwaลผniejsze jest, by skล‚adniki byล‚y w temperaturze pokojowej, najlepiej wystawiฤ‡ je kilka godzin wczeล›niej z lodรณwki. W przeciwnym razie majonez siฤ™ po prostu zwaลผy. Jajko naleลผy przed uลผyciem zawsze sparzyฤ‡ wrzฤ…tkiem. Dobrze by jajko byล‚o oznaczone symbolem 0. Olej najlepiej wybraฤ‡ ten o neutralnym smaku. Waลผne by wszystkie skล‚adniki uลผyte do produkcji majonezu byล‚y ล›wieลผe i dobrej jakoล›ci. Nawet smak musztardy jest nie bez znaczenia. Po speล‚nieniu powyลผszych warunkรณw, nasz domowy majonez bฤ™dzie po prostu pyszny, nieporรณwnywalny z tym sklepowym.

Skล‚adniki na 300-350 g majonezu:

  • 1 ลผรณล‚tko
  • 200-250 ml oleju
  • 2 ล‚yลผeczki musztardy
  • 2 ล‚yลผeczki biaล‚ego octu winnego
  • 1 ล‚yลผeczka miodu
  • 1/3 ล‚yลผeczki soli
  • biaล‚y pieprz โ€” na czubek noลผa

Wykonanie:

  • ลผรณล‚tko wybiฤ‡ do miseczki, dodaฤ‡ przyprawy i zmiksowaฤ‡ na maล‚ych obrotach miksera do uzyskania gล‚adkiej emulsji, dosล‚ownie kilka chwil
  • ย caล‚y czas miksujฤ…c dodawaฤ‡ po 1 ล‚yลผeczce oleju. Gdy masa zacznie siฤ™ zagฤ™szczaฤ‡, moลผna powoli, caล‚y czas miksujฤ…c maล‚ym strumieniem dolewaฤ‡ olej. Po kilku minutach majonez jest gotowy. Im wiฤ™cej oleju wmiksujesz, tym gฤ™ล›ciejszy bฤ™dzie majonez. Skosztuj, bo moลผe trzeba dokonaฤ‡ korekty smaku. Przeล‚oลผyฤ‡ do sล‚oiczka. Domowy majonez moลผna przechowywaฤ‡ w lodรณwce do 10-14 dni

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *