Grüne-sauce-kräuter – zielony sos frankfurcki

„Frankfurter Grüne Sauce” („Gri Soß”)  zielony sos frankfurcki to specjalność Hesji (Frankfurtu i Kassel). Nazwa sosu frankfurckiego ma status CHRONIONEJ NAZWY POCHODZENIA, czyli g.g.A=geschützte geografische Angabe. Jest kompozycją siedmiu wiosennych ziół. Sezon tradycyjnie rozpoczyna się w Wielki Czwartek-Gründonnerstag przed Wielkanocą. Jego oryginalny smak sprawia, że Niemcy chętnie wyłamują się z tradycji, jedzą go również w dni powszednie i to nie tylko wiosenne.

Jego historia zaczyna się kilka wieków temu dzięki Hugenotom, którzy sprowadzili go z Francji. Zielony francuski „Sauce Verte”( włoska Salsa Verde) został przystosowany do miejscowych warunków i pojawił się w nim zestaw miejscowych ziół, które decydują o jego charakterystycznym smaku.

Corocznie – zawsze w maju odbywa się we Frankfurcie Grüne-Sauce-Festival, w którym konkuruje około 50 restauratorów z Frankfurtu i regionu o tytuł „Grüne-Sauce-Königs”.
O jego niepowtarzalnym smaku decyduje dobór ziół. Oto siedem ziół, które tworzą Grüne-Sauce:

  1. Petersilie – natka pietruszki
  2. Borretsch – ogórecznik lekarski
  3. Sauerrampfer – szczaw zwyczajny
  4. Kerbel – trybula
  5. Kresse – rzeżucha
  6. Pimpinelle – krwiściąg mniejszy
  7. Schittlauch – szczypiorek

Ta świeża kompozycja ziół zawiera sporo witamin, składników mineralnych, aromatycznych olejków roślinnych – jest zatem świetną bazą, byśmy wzmocnieni, odświeżeni, w pełni sił witalnych wkroczyli w wiosenne klimaty.
Tradycyjnie zioła są ręcznie pakowane w biały papier, a ich zawartość to przynajmniej 250 g.
Podawany jest do zimnych mięs, wędlin, ziemniaków, jajek i ryb.

Nie ma tu jednego, konkretnego przepisu. Wszelkie wariacje są dozwolone, a proporcje zależą od tego jak intensywny smak chcemy uzyskać. Powinien jednak być gęsty. Dodatki stanowią: jogurt, kwaśna śmietana, majonez, ocet, musztarda, sok cytrynowy, gotowane jajka.

Goethe uwielbiał zielony sos i podawał go swoim gościom w Weimarze. Schiller też był ponoć jego wielbicielem.
Uczta zapowiada się już przy płukaniu ziół. Mieszanka ziół cudnie pachnie, a trybula wręcz uwodzi cudownym lekko anyżkowym zapachem.

Przepis podstawowy:

  • 1 opakowanie „Grüne- sauce”
  • 2-3 szalotki
  • 4 -5 łyżek jogurtu greckiego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 szczypty cukru
  • 1 łyżeczka musztardy ( dałam chrzan)

Wykonanie:

  • zioła opłukać, pozbawić grubych łodyżek i dokładnie odwirować w suszarce do sałaty lub osuszyć między papierowymi ręcznikami
  • drobno posiekać (nie miksować ), wymieszać z jogurtem, majonezem i przyprawami. Schłodzić przed  podaniem. Smacznego!

Wersja wzbogacona:

Składniki jak wyżej, dodatkowo jajka ugotowane na twardo, ilość wg uznania. Żółtka należy przetrzeć przez sitko, białka drobniutko pokroić i wymieszać z sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *