Kolorowa sałatka śledziowa

Święta Wielkanocne zgodnie z tradycją katolicką poprzedza obowiązkowo Wielki Post. Nie może w tym czasie zabraknąć oczywiście śledzi. Przepisów na potrawy z tą niezwykle smaczną i zdrową rybą jest całe multum. Ja przedstawiam kolorową sałatkę ze śledziem w roli głównej.

Sałatka jest niezwykle smaczna, choć śledzikowi towarzyszą tak proste dodatki jak: ziemniak, burak, cebula, jabłko i jajko. Jest jednak jeden warunek, trzeba dać sałatce czas, by składniki się wzajemnie przemacerowały.

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych
  • 3 ugotowane w mundurkach ziemniaki
  • 2-3 ugotowane buraki
  • 1 cebula
  • 1 winne jabłko
  • 1-2 ogórki konserwowe
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • pieprz grubo mielony
  • 4 czubate łyżki majonezu lub majonez wymieszany pół na pół z jogurtem, lub gęstą śmietaną. Wtedy dodatkowo doprawić sos szczyptą soli, pieprzu, cukru i 1 łyżeczką soku z cytryny

Dodatkowo:

  • zielony pieprz
  • rzeżucha

Wykonanie:

  • wymoczone, umyte filety śledziowe osuszyć, pokroić w grubą kostkę, posypać grubo mielonym pieprzem i odstawić na 1 godzinę
  • ziemniaki, cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Jabłko i buraki zetrzeć na grubych oczkach tarki
  • układać warstwami w salaterce: ziemniaki, cebulę, śledzie, majonez, jabłka, ogórki, buraki, majonez. Posypać startymi na tarce jajkami i zielonym pieprzem. Naczynie przykryć folią i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Wówczas składniki się „przegryzą”, a sałatka smakuje wybornie. Przed podaniem posypać sowicie zieloną rzeżuchą

Uwagi:
Buraki i ogórki dobrze osusz w ręczniku papierowym przed pokrojeniem

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *