Święta Wielkanocne zgodnie z tradycją katolicką poprzedza obowiązkowo Wielki Post. Nie może w tym czasie zabraknąć oczywiście śledzi. Przepisów na potrawy z tą niezwykle smaczną i zdrową rybą jest całe multum. Ja przedstawiam kolorową sałatkę ze śledziem w roli głównej.
Sałatka jest niezwykle smaczna, choć śledzikowi towarzyszą tak proste dodatki jak: ziemniak, burak, cebula, jabłko i jajko. Jest jednak jeden warunek, trzeba dać sałatce czas, by składniki się wzajemnie przemacerowały.
Składniki:
- 500 g filetów śledziowych
- 3 ugotowane w mundurkach ziemniaki
- 2-3 ugotowane buraki
- 1 cebula
- 1 winne jabłko
- 1-2 ogórki konserwowe
- 3 jajka ugotowane na twardo
- pieprz grubo mielony
- 4 czubate łyżki majonezu lub majonez wymieszany pół na pół z jogurtem, lub gęstą śmietaną. Wtedy dodatkowo doprawić sos szczyptą soli, pieprzu, cukru i 1 łyżeczką soku z cytryny
Dodatkowo:
- zielony pieprz
- rzeżucha
Wykonanie:
- wymoczone, umyte filety śledziowe osuszyć, pokroić w grubą kostkę, posypać grubo mielonym pieprzem i odstawić na 1 godzinę
- ziemniaki, cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Jabłko i buraki zetrzeć na grubych oczkach tarki
- układać warstwami w salaterce: ziemniaki, cebulę, śledzie, majonez, jabłka, ogórki, buraki, majonez. Posypać startymi na tarce jajkami i zielonym pieprzem. Naczynie przykryć folią i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Wówczas składniki się „przegryzą”, a sałatka smakuje wybornie. Przed podaniem posypać sowicie zieloną rzeżuchą
Uwagi:
Buraki i ogórki dobrze osusz w ręczniku papierowym przed pokrojeniem
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂