Ten mazurek zaspokoi gusta zarówno tradycjonalistów, jak również poszukiwaczy nowych orginalnych smaków. Zapraszam do przepisu !
Składniki na kruchy spód
(foremka 11x30cm):
100 g mąki - dałam orkiszową jasną 630
100 g masła
50 g cukru/ksylitolu
1 żółtko M
Nałożenie marchewkowe:
400 g marchewki (nieobranej)
2 kapsle kardamonu
1 laska cynamonu
1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
2 łyżki soku z cytryny
125 g gęstej śmietany lub serka
100 g cukru/ksylitolu
2 jajka L lub 3 małe
1 łyżka orzeszków pistacjowych i cukier puder do wykończenia
Wykonanie:
- mielone orzechy laskowe podsmażyć na patelni bez tluszczu, aż zaczną pachnieć. Odstawić do wystudzenia. Mąkę, masło, cukier, przestudzone orzechy rozetrzeć między palcami do uzyskania konsystencji "mokrego piasku". Dodać żółtka, wyrobić i uformować w kulę. Ciasto owinięte w folię spożywczą odstawić na 30 minut do lodówki
- w międzyczasie obrać marchew i pokroić w grubą kostkę.Marchew, cynamon i kardamon umieścić w garnuszku, podlać małą ilością wody, przykryć i gotować 15-20 minut. Marchew odcedzić, wyjąć przyprawy. Z marchewki z dodatkiem imbiru i 2 łyżek soku z cytryny zrobić gładkie puree. Masę przestudzić. Przy pomocy miksera ręcznego wymieszać z serkiem, cukrem i jajkami
- włączyć piekarnik i ustawić na 180°C. Foremkę na tartę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować między dwoma płatami folii. Wykleić ciastem dno foremki i uformować rant. Ponakłuwać wielokrotnie widelcem. Wyłożyć na wierzch krem marchewkowy. Piec 45 minut. Studzić w foremce na kratce. Podawać z orzeszkami pistacjowymi i cukrem pudrem
Przepis zaczerpnęłam z "Meine Familie&Ich" Heft 5/2014
Całość to 8 porcji 1 sztuka to 410 kcal, 32 g węglowodanów, 7 g białka, 28 g tłuszczu
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!