Mazurek orzechowo-marchewkowy

Pyszny, bardzo aromatyczny mazurek z zaskakującym nadzieniem o orientalnym smaku. Marchewka okazuje się być warzywem uniwersalnym. Biszkopt marchewkowo-migdałowy, oraz smaczne, wilgotne ciasta marchewkowe wszyscy znają. Teraz kolej na tartę marchewkową. Ma bardzo delikatny i niezwykle kruchy spód z dodatkiem mielonych orzechów laskowych, natomiast górę stanowi marchewkowy krem. Wyrafinowany smak kremu podkreślają orientalne przyprawy imbir, cynamon i kardamon. Ten mazurek zaspokoi gusta zarówno tradycjonalistów, jak i również poszukiwaczy nowych oryginalnych smaków.

Zapraszam do przepisu !

Składniki na kruchy spód (foremka 11 × 30 cm):

  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 100 g mąki — dałam orkiszową jasną 630
  • 100 g masła
  • 50 g cukru/ksylitolu
  • 1 żółtko M

Nałożenie marchewkowe:

  • 400 g marchewki (nieobranej)
  • 2 kapsle kardamonu
  • 1 laska cynamonu
  • 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 125 g gęstej śmietany lub serka
  • 100 g cukru/ksylitolu
  • 2 jajka L lub 3 małe
  • 1 łyżka orzeszków pistacjowych i cukier puder do wykończenia

Wykonanie:

  • mielone orzechy laskowe podsmażyć na patelni bez tłuszczu, aż zaczną pachnieć. Odstawić do wystudzenia. Mąkę, masło, cukier, przestudzone orzechy rozetrzeć między palcami do uzyskania konsystencji „mokrego piasku”. Dodać żółtka, wyrobić i uformować w kulę. Ciasto owinięte w folię spożywczą odstawić na 30 minut do lodówki
  • w międzyczasie obrać marchew i pokroić w grubą kostkę. Marchew, cynamon i kardamon umieścić w garnuszku, podlać małą ilością wody, przykryć i gotować 15-20 minut. Marchew odcedzić, wyjąć przyprawy. Z marchewki z dodatkiem imbiru i 2 łyżki soku z cytryny zrobić gładkie purée. Masę przestudzić. Przy pomocy miksera ręcznego wymieszać z serkiem, cukrem i jajkami
  • włączyć piekarnik i ustawić na 180°C. Foremkę na tartę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować między dwoma płatami folii. Wykleić ciastem dno foremki i uformować rant. Ponakłuwać wielokrotnie widelcem. Wyłożyć na wierzch krem marchewkowy. Piec 45 minut. Studzić w foremce na kratce. Podawać z orzeszkami pistacjowymi i cukrem pudrem

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Przepis zaczerpnęłam z „Meine Familie&Ich” Heft 5/2014

Całość to 8 porcji 1 sztuka to 410 kcal, 32 g węglowodanów, 7 g białka, 28 g tłuszczu

Uwagi:
Tartę można zrobić w większej ilości na zapas i surową zamrozić. Później wyjąć z zamrażarki i włożyć do gorącego piekarnika. Czas pieczenia wówczas wydłużyć o 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *