Mazurek orzechowo-marchewkowy

Pyszny, bardzo aromatyczny mazurek z zaskakujฤ…cym nadzieniem o orientalnym smaku. Marchewka okazuje siฤ™ byฤ‡ warzywem uniwersalnym. Biszkopt marchewkowo-migdaล‚owy, oraz smaczne, wilgotne ciasta marchewkowe wszyscy znajฤ…. Teraz kolej na tartฤ™ marchewkowฤ…. Ma bardzo delikatny i niezwykle kruchy spรณd z dodatkiem mielonych orzechรณw laskowych, natomiast gรณrฤ™ stanowi marchewkowy krem. Wyrafinowany smak kremu podkreล›lajฤ… orientalne przyprawy imbir, cynamon i kardamon. Ten mazurek zaspokoi gusta zarรณwno tradycjonalistรณw, jak i rรณwnieลผ poszukiwaczy nowych oryginalnych smakรณw.

Zapraszam do przepisu !

Skล‚adniki na kruchy spรณdย (foremka 11ย ร—ย 30 cm):

  • 100 g mielonych orzechรณw laskowych
  • 100 g mฤ…ki โ€” daล‚am orkiszowฤ… jasnฤ… 630
  • 100 g masล‚a
  • 50 g cukru/ksylitolu
  • 1 ลผรณล‚tko M

Naล‚oลผenie marchewkowe:

  • 400 g marchewki (nieobranej)
  • 2 kapsle kardamonu
  • 1 laska cynamonu
  • 1/2 ล‚yลผeczki ล›wieลผo startego imbiru
  • 2 ล‚yลผki soku z cytryny
  • 125 g gฤ™stej ล›mietany lub serka
  • 100 g cukru/ksylitolu
  • 2 jajka L lub 3 maล‚e
  • 1 ล‚yลผka orzeszkรณw pistacjowych i cukier puder do wykoล„czenia

Wykonanie:

  • mielone orzechy laskowe podsmaลผyฤ‡ na patelni bez tล‚uszczu, aลผ zacznฤ… pachnieฤ‡. Odstawiฤ‡ do wystudzenia. Mฤ…kฤ™, masล‚o, cukier, przestudzone orzechy rozetrzeฤ‡ miฤ™dzy palcami do uzyskania konsystencji „mokrego piasku”. Dodaฤ‡ ลผรณล‚tka, wyrobiฤ‡ i uformowaฤ‡ w kulฤ™. Ciasto owiniฤ™te w foliฤ™ spoลผywczฤ… odstawiฤ‡ na 30 minut do lodรณwki
  • w miฤ™dzyczasie obraฤ‡ marchew i pokroiฤ‡ w grubฤ… kostkฤ™. Marchew, cynamon i kardamon umieล›ciฤ‡ w garnuszku, podlaฤ‡ maล‚ฤ… iloล›ciฤ… wody, przykryฤ‡ i gotowaฤ‡ 15-20 minut. Marchew odcedziฤ‡, wyjฤ…ฤ‡ przyprawy. Z marchewki z dodatkiem imbiru i 2 ล‚yลผki soku z cytryny zrobiฤ‡ gล‚adkie purรฉe. Masฤ™ przestudziฤ‡. Przy pomocy miksera rฤ™cznego wymieszaฤ‡ z serkiem, cukrem i jajkami
  • wล‚ฤ…czyฤ‡ piekarnik i ustawiฤ‡ na 180ยฐC. Foremkฤ™ na tartฤ™ wysmarowaฤ‡ masล‚em. Ciasto rozwaล‚kowaฤ‡ miฤ™dzy dwoma pล‚atami folii. Wykleiฤ‡ ciastem dno foremki i uformowaฤ‡ rant. Ponakล‚uwaฤ‡ wielokrotnie widelcem. Wyล‚oลผyฤ‡ na wierzch krem marchewkowy. Piec 45 minut. Studziฤ‡ w foremce na kratce. Podawaฤ‡ z orzeszkami pistacjowymi i cukrem pudrem

ลปYCZฤ˜ SMACZNEGO!

Przepis zaczerpnฤ™ล‚am z „Meine Familie&Ich” Heft 5/2014

Caล‚oล›ฤ‡ to 8 porcji 1 sztuka to 410 kcal, 32 g wฤ™glowodanรณw, 7 g biaล‚ka, 28 g tล‚uszczu

Uwagi:
Tartฤ™ moลผna zrobiฤ‡ w wiฤ™kszej iloล›ci na zapas i surowฤ… zamroziฤ‡. Pรณลบniej wyjฤ…ฤ‡ z zamraลผarki i wล‚oลผyฤ‡ do gorฤ…cego piekarnika. Czas pieczenia wรณwczas wydล‚uลผyฤ‡ o 15 minut.

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *