Pyszny, bardzo aromatyczny mazurek z zaskakujฤ cym nadzieniem o orientalnym smaku. Marchewka okazuje siฤ byฤ warzywem uniwersalnym. Biszkopt marchewkowo-migdaลowy, oraz smaczne, wilgotne ciasta marchewkowe wszyscy znajฤ . Teraz kolej na tartฤ marchewkowฤ . Ma bardzo delikatny i niezwykle kruchy spรณd z dodatkiem mielonych orzechรณw laskowych, natomiast gรณrฤ stanowi marchewkowy krem. Wyrafinowany smak kremu podkreลlajฤ orientalne przyprawy imbir, cynamon i kardamon. Ten mazurek zaspokoi gusta zarรณwno tradycjonalistรณw, jak i rรณwnieลผ poszukiwaczy nowych oryginalnych smakรณw.
Zapraszam do przepisu !
Skลadniki na kruchy spรณdย (foremka 11ย รย 30 cm):
- 100 g mielonych orzechรณw laskowych
- 100 g mฤ ki โ daลam orkiszowฤ jasnฤ 630
- 100 g masลa
- 50 g cukru/ksylitolu
- 1 ลผรณลtko M
Naลoลผenie marchewkowe:
- 400 g marchewki (nieobranej)
- 2 kapsle kardamonu
- 1 laska cynamonu
- 1/2 ลyลผeczki ลwieลผo startego imbiru
- 2 ลyลผki soku z cytryny
- 125 g gฤstej ลmietany lub serka
- 100 g cukru/ksylitolu
- 2 jajka L lub 3 maลe
- 1 ลyลผka orzeszkรณw pistacjowych i cukier puder do wykoลczenia
Wykonanie:
- mielone orzechy laskowe podsmaลผyฤ na patelni bez tลuszczu, aลผ zacznฤ pachnieฤ. Odstawiฤ do wystudzenia. Mฤ kฤ, masลo, cukier, przestudzone orzechy rozetrzeฤ miฤdzy palcami do uzyskania konsystencji „mokrego piasku”. Dodaฤ ลผรณลtka, wyrobiฤ i uformowaฤ w kulฤ. Ciasto owiniฤte w foliฤ spoลผywczฤ odstawiฤ na 30 minut do lodรณwki
- w miฤdzyczasie obraฤ marchew i pokroiฤ w grubฤ kostkฤ. Marchew, cynamon i kardamon umieลciฤ w garnuszku, podlaฤ maลฤ iloลciฤ wody, przykryฤ i gotowaฤ 15-20 minut. Marchew odcedziฤ, wyjฤ ฤ przyprawy. Z marchewki z dodatkiem imbiru i 2 ลyลผki soku z cytryny zrobiฤ gลadkie purรฉe. Masฤ przestudziฤ. Przy pomocy miksera rฤcznego wymieszaฤ z serkiem, cukrem i jajkami
- wลฤ czyฤ piekarnik i ustawiฤ na 180ยฐC. Foremkฤ na tartฤ wysmarowaฤ masลem. Ciasto rozwaลkowaฤ miฤdzy dwoma pลatami folii. Wykleiฤ ciastem dno foremki i uformowaฤ rant. Ponakลuwaฤ wielokrotnie widelcem. Wyลoลผyฤ na wierzch krem marchewkowy. Piec 45 minut. Studziฤ w foremce na kratce. Podawaฤ z orzeszkami pistacjowymi i cukrem pudrem
ลปYCZฤ SMACZNEGO!
Przepis zaczerpnฤลam z „Meine Familie&Ich” Heft 5/2014
Caลoลฤ to 8 porcji 1 sztuka to 410 kcal, 32 g wฤglowodanรณw, 7 g biaลka, 28 g tลuszczu
Uwagi:
Tartฤ moลผna zrobiฤ w wiฤkszej iloลci na zapas i surowฤ
zamroziฤ. Pรณลบniej wyjฤ
ฤ z zamraลผarki i wลoลผyฤ do gorฤ
cego piekarnika. Czas pieczenia wรณwczas wydลuลผyฤ o 15 minut.
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐