Kokosowe gofry z truskawkami

Delikatne, chrupiące gofry z dodatkiem kawałeczków truskawek. Właściwie to podwójnie truskawkowe, bo owoce są w cieście i podane na upieczonych gofrach. Dzięki dodatkowi śmietanki kokosowej mają aksamitną konsystencję.

Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. I ostatnia największa ich zaleta — są błyskawiczne do przygotowania.

Składniki na 6 dużych gofrów:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 140 g mąki (u mnie orkiszowa 630)
  • 150 ml mleka
  • 50 ml śmietanki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 ml neutralnego oleju
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • 100-120 g truskawek

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe zrumienione na suchej patelni
  • śmietanka
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

  • jajko ubić z łyżką cukru na gęsty kogel-mogel
  • odważyć resztę składników i wymieszać z ubitym jajkiem trzepaczką balonową lub przy pomocy miksera
  • gotowe ciasto odstawić na kilka minut. W tym czasie odszypułkować truskawki i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z ciastem tuż przed smażeniem
  • Rozgrzać gofrownicę, posmarować olejem i smażyć gofry do zrumienienia
  • upieczone odkładać na kratkę
  • podawać z cukrem pudrem, kawałkami truskawek i wiórkami kokosowymi. Pyszne z bitą śmietaną ( u mnie kokosowa śmietanka)

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *