Delikatne, chrupiące gofry z dodatkiem kawałeczków truskawek. Właściwie to podwójnie truskawkowe, bo owoce są w cieście i podane na upieczonxch gofrach. Dzięki dodatkowi śmietanki kokosowej mają aksamitną konsystencję.
Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. I ostatnia największa ich zaleta - są błyskawiczne do przygotowania. Przepis znalazlam tutaj: klik
Składniki na 6 dużych gofrów:
1 łyżka cukru
140 g mąki (u mnie orkiszowa 630)
150 ml mleka
50 ml śmietanki kokosowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 ml neutralnego oleju
szczypta soli
szczypta cynamonu
100-120 g truskawek
dodatkowo: wiórki kokosowe zrumienione na suchej patelni
śmietanka, cukier puder do posypania
WYKONANIE :
- jajko ubić z łyżką cukru na gęsty kogel-mogel
- odważyć resztę składników i wymieszać z ubitym jajkiem trzepaczką balonową lub przy pomocy miksera
- gotowe ciasto odstawić na kilka minut. W tym czasie odszypułkować truskawki i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z ciastem tuż przed smażeniem
- Rozgrzać gofrownicę, posmarowć olejem i smażyć gofry do zrumienienia
- upieczone odkładać na kratkę
- podawać z cukrem pudrem, kawałkami truskawek i wiórkami kokosowymi. Pyszne z bitą śmietaną ( u mnie kokosowa śmietanka)
2 komentarzy
W końcu podprowadziłam rodzicom nieużywaną gofrownicę i mogę zacząć robić takie pyszności;)
OdpowiedzUsuńOlga Pi,dziekuje za mile slowo:) Gofrownice tak juz maja,ze najczesciej sa uzywane tuz po zakupie,w najlepszym razie zrywami ,a potem juz tylko stoja i sie kurza:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!