Delikatne, chrupiฤ
ce gofry z dodatkiem kawaลeczkรณw truskawek. Wลaลciwie to podwรณjnie truskawkowe, bo owoce sฤ
w cieลcie i podane na upieczonych gofrach. Dziฤki dodatkowi ลmietanki kokosowej majฤ
aksamitnฤ
konsystencjฤ.
Najlepiej smakujฤ
zaraz po upieczeniu. I ostatnia najwiฤksza ich zaleta โ sฤ
bลyskawiczne do przygotowania.
Skลadniki na 6 duลผych gofrรณw:
- 1 jajko
- 1 ลyลผka cukru
- 140 g mฤ ki (u mnie orkiszowa 630)
- 150 ml mleka
- 50 ml ลmietanki kokosowej
- 1 ลyลผeczka proszku do pieczenia
- 60 ml neutralnego oleju
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- 100-120 g truskawek
Dodatkowo:
- wiรณrki kokosowe zrumienione na suchej patelni
- ลmietanka
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
- jajko ubiฤ z ลyลผkฤ cukru na gฤsty kogel-mogel
- odwaลผyฤ resztฤ skลadnikรณw i wymieszaฤ z ubitym jajkiem trzepaczkฤ balonowฤ lub przy pomocy miksera
- gotowe ciasto odstawiฤ na kilka minut. W tym czasie odszypuลkowaฤ truskawki i pokroiฤ w drobnฤ kostkฤ. Wymieszaฤ z ciastem tuลผ przed smaลผeniem
- Rozgrzaฤ gofrownicฤ, posmarowaฤ olejem i smaลผyฤ gofry do zrumienienia
- upieczone odkลadaฤ na kratkฤ
- podawaฤ z cukrem pudrem, kawaลkami truskawek i wiรณrkami kokosowymi. Pyszne z bitฤ ลmietanฤ ( u mnie kokosowa ลmietanka)
ลปYCZฤ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐