Świetnie wygladają, a jeszcze lepiej smakują - pieczone pomidory. Efektowny przepis na niezwykle prostą i smaczną przekąskę. Lekko i zdrowo. Wspaniały dodatek nie tylko do pieczonych mięs, także na zimno do kanapek. Pierwszy raz tak przygotowane pomidory jadłam na greckich wakacjach i bezapelacyjnie podbiły moje kubki smakowe na równi z jogurtem greckim. Co prawda smak żadnego pomidora nie może równać się z tym dojrzałym w pełnym słońcu nad Morzem Śródziemnym czy Egejskim, tak jak żaden najlepszy nawet jogurt nie smakuje tak jak ten z Krety.
Ale...i u nas można kupić wielkie malinowe, mięsiste pomidory. Najlepsze będą dość zwięzłe i nie przejrzałe. Właśnie takie do pieczenia nadają się najlepiej. Spróbujcie koniecznie!
Składniki na 1 blaszkę:
2 duże pomidory
parmezan lub grana padano
sól
oregano (świeże zioło lub suszone)
oliwa
Wykonanie:
- pomidora pokroić w grube plastry
- ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki
- pomidory ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać startym serem i suszonym oregano. Skropić oliwą. Piec w 200°C 5-10 minut
- na talerzu posypać solą i oregano, jeśli używamy świeżego ziółka

0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!