Świetnie wyglądają, a jeszcze lepiej smakują — pieczone pomidory. Efektowny przepis na niezwykle prostą i smaczną przekąskę. Lekko i zdrowo. Wspaniały dodatek nie tylko do pieczonych mięs, także na zimno do kanapek.

Pierwszy raz tak przygotowane pomidory jadłam na greckich wakacjach i bezapelacyjnie podbiły moje kubki smakowe na równi z jogurtem greckim. Co prawda smak żadnego pomidora nie może równać się z tym dojrzałym w pełnym słońcu nad Morzem Śródziemnym czy Egejskim, tak jak żaden najlepszy nawet jogurt nie smakuje tak jak ten z Krety.

Ale…i u nas można kupić wielkie malinowe, mięsiste pomidory. Najlepsze będą dość zwięzłe i nieprzejrzałe. Właśnie takie do pieczenia nadają się najlepiej. Spróbujcie koniecznie!

Składniki na 1 blaszkę:

  • 2 duże pomidory
  • parmezan lub grana padano
  • sól
  • oregano (świeże zioło lub suszone)
  • oliwa

Wykonanie:

  • pomidora pokroić w grube plastry
  • ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki
  • pomidory ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać startym serem i suszonym oregano. Skropić oliwą. Piec w 200°C 5-10 minut
  • na talerzu posypać solą i oregano, jeśli używamy świeżego ziółka

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *