ลšwietnie wyglฤ…dajฤ…, a jeszcze lepiej smakujฤ… โ€” pieczone pomidory. Efektowny przepis na niezwykle prostฤ… i smacznฤ… przekฤ…skฤ™. Lekko i zdrowo. Wspaniaล‚y dodatek nie tylko do pieczonych miฤ™s, takลผe na zimno do kanapek.

Pierwszy raz tak przygotowane pomidory jadล‚am na greckich wakacjach i bezapelacyjnie podbiล‚y moje kubki smakowe na rรณwni z jogurtem greckim. Co prawda smak ลผadnego pomidora nie moลผe rรณwnaฤ‡ siฤ™ z tym dojrzaล‚ym w peล‚nym sล‚oล„cu nad Morzem ลšrรณdziemnym czy Egejskim, tak jak ลผaden najlepszy nawet jogurt nie smakuje tak jak ten z Krety.

Ale…i u nas moลผna kupiฤ‡ wielkie malinowe, miฤ™siste pomidory. Najlepsze bฤ™dฤ… doล›ฤ‡ zwiฤ™zล‚e i nieprzejrzaล‚e. Wล‚aล›nie takie do pieczenia nadajฤ… siฤ™ najlepiej. Sprรณbujcie koniecznie!

Skล‚adniki na 1 blaszkฤ™:

  • 2 duลผe pomidory
  • parmezan lub grana padano
  • sรณl
  • oregano (ล›wieลผe zioล‚o lub suszone)
  • oliwa

Wykonanie:

  • pomidora pokroiฤ‡ w grube plastry
  • ser zetrzeฤ‡ na drobnych oczkach tarki
  • pomidory uล‚oลผyฤ‡ na blaszce wyล‚oลผonej papierem do pieczenia, posypaฤ‡ startym serem i suszonym oregano. Skropiฤ‡ oliwฤ…. Piec w 200ยฐC 5-10 minut
  • na talerzu posypaฤ‡ solฤ… i oregano, jeล›li uลผywamy ล›wieลผego ziรณล‚ka

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *