ลwietnie wyglฤ
dajฤ
, a jeszcze lepiej smakujฤ
โ pieczone pomidory. Efektowny przepis na niezwykle prostฤ
i smacznฤ
przekฤ
skฤ. Lekko i zdrowo. Wspaniaลy dodatek nie tylko do pieczonych miฤs, takลผe na zimno do kanapek.
Pierwszy raz tak przygotowane pomidory jadลam na greckich wakacjach i bezapelacyjnie podbiลy moje kubki smakowe na rรณwni z jogurtem greckim. Co prawda smak ลผadnego pomidora nie moลผe rรณwnaฤ siฤ z tym dojrzaลym w peลnym sลoลcu nad Morzem ลrรณdziemnym czy Egejskim, tak jak ลผaden najlepszy nawet jogurt nie smakuje tak jak ten z Krety.
Ale…i u nas moลผna kupiฤ wielkie malinowe, miฤsiste pomidory. Najlepsze bฤdฤ
doลฤ zwiฤzลe i nieprzejrzaลe. Wลaลnie takie do pieczenia nadajฤ
siฤ najlepiej. Sprรณbujcie koniecznie!
Skลadniki na 1 blaszkฤ:
- 2 duลผe pomidory
- parmezan lub grana padano
- sรณl
- oregano (ลwieลผe zioลo lub suszone)
- oliwa
Wykonanie:
- pomidora pokroiฤ w grube plastry
- ser zetrzeฤ na drobnych oczkach tarki
- pomidory uลoลผyฤ na blaszce wyลoลผonej papierem do pieczenia, posypaฤ startym serem i suszonym oregano. Skropiฤ oliwฤ . Piec w 200ยฐC 5-10 minut
- na talerzu posypaฤ solฤ i oregano, jeลli uลผywamy ลwieลผego ziรณลka
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐