Rzodkiewki gotowane

Znacie smak gotowanych rzodkiewek ? Jeśli nie koniecznie spróbujcie, bo ich smak sprawi Wam naprawdę miłą niespodziankę. Z małych pikantnych bestyjek szczypiących w języczek zamieniają się w niewinne, delikatne i urocze różowe perełki. Smakują jak miniaturowe kalarepki.

Podczas gotowania odbarwiają się i tracą swój nie tylko intensywny kolor, ale i smak. Ugotowane rzodkiewki mogą być świetnym dodatkiem do grilowanych i pieczonych mięs. Z pewnością będą też niebanalną ozdobą stołu i talerza.

Składniki:

  • pęczek rzodkiewek
  • sól, cukier
  • koperek
  • masło

Wykonanie:

  • obciąć liście i ogonki, rzodkiewki umyć
  • umieścić w rondelku, zalać niewielką ilością wody ze szczyptą soli i cukru. W zależności od wielkości rzodkiewek gotować je od 5 do 10 minut. Im dłużej się gotują, tym intensywniej się odbarwiają. Powinny jednak pozostać jędrne
  • podawać z masełkiem i posypane koperkiem

UWAGI:
Same bez dodatków są równie smaczne. Pasują do nich także wszystkie sosy na bazie jogurtu z ulubionymi dodatkami.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *