Szybki obiad w orientalnym stylu. Danie proste, efektowne i błyskawiczne w wykonaniu, właściwie robi się samo. Praca przy wykonaniu dania ogranicza się do wymieszania składników marynaty, obtoczeniu w niej udek i włączeniu piekarnika.

Kurczak tak przygotowany jest mięciutki i bardzo aromatyczny. Ma rewelacyjny smak. Co tu dużo mówić, Azjaci są naprawdę mistrzami w przygotowywaniu drobiu.

Składniki na 2 porcje:

  • 4 uda z kurczaka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 5 cm — kawałek imbiru
  • 2 – 4 łyżki sezamu
  • 3 łyżki oleju sezamowego lub rzepakowego
  • kolendra lub natka zielonej pietruszki

Wykonanie:

  • obrać czosnek i imbir. Drobno posiekać. Wymieszać oba sosy, dodając miód i posiekany czosnek z imbirem. Marynata gotowa
  • w marynacie obtoczyć kurczaka. Naczynie z kurczakiem i marynatą przykryć folią spożywczą i umieścić na całą noc w lodówce. Długie marynowanie jest gwarantem rewelacyjnego smaku potrawy, choć można również marynować 1-2 godziny tuż przed pieczeniem
  • następnego dnia piekarnik nastawić na 200°C i umieścić w nim naczynie żaroodporne z kurczakiem. Udka ułożyć skórą do dołu. Kurczaka obsypać sezamem i piec 20 minut
  • po 20 minutach udka obrócić na drugą stronę, posypać sezamem i piec następne 20 minut
  • podawać z ulubionymi dodatkami

    ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *