Ciasto z czekoladą i morelami

Ciasta z owocami, obok serników lubimy najbardziej i piekę je cały okrągły rok. Latem gdy wybór owoców jest największy, smakują wyjątkowo.

Dziś bardzo proste i smaczne ciasto z morelami. Aromatyczny, delikatnie czekoladowy spód i mięsista wilgotna góra morelowa. Owoców jest naprawdę sporo. Pycha

Składniki na blaszkę 25 × 36 cm:

  • 250 mąki orkiszowej 1050 (lub pszennej)
  • 4 jajka L
  • 100 g gorzkiej czekolady o smaku pomarańczowym
  • 150 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki koniaku
  • szczypta soli
  • 80 g konfitury z moreli
  • 750 g moreli (ważonych bez pestek)

Wykonanie:

  • blaszkę o wymiarach 25 × 36 cm  wyłożyć papierem do pieczenia. Blaszka może być większa, ale i moreli wtedy potrzeba więcej
  • morele umyć i wypestkować
  • masło i czekoladę umieścić w rondelku i rozpuścić, a następnie schłodzić
  • maślano — czekoladową masę umieścić w misie i ubijać ręcznym mikserem dodając w międzyczasie cukier, cukier waniliowy i 1 całe jajko. Z reszty jajek oddzielić żółtka od białek. Cały czas ubijając dodać 3 żółtka i ubijać 5 minut, aż masa zgęstnieje
  • mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz ubitą masę czekoladowo — maślaną z koniakiem
  • białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i przy pomocy szpatułki wymieszać z masą czekoladową
  • ciasto rozprowadzić równomiernie na blaszce. Ułożyć na cieście morele
  • piec 30-35 minut w 175°C
  • w międzyczasie podgrzać konfiturę z moreli i przetrzeć przez sitko. Jeszcze gorące ciasto posmarować konfiturą

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *