Ciasta z owocami, obok serników lubimy najbardziej i piekę je cały okrągły rok. Latem gdy wybór owoców jest największy, smakują wyjątkowo.
Dziś bardzo proste i smaczne ciasto z morelami. Aromatyczny, delikatnie czekoladowy spód i mięsista wilgotna góra morelowa. Owoców jest naprawdę sporo. Pycha
Składniki na blaszkę 25 × 36 cm:
- 250 mąki orkiszowej 1050 (lub pszennej)
- 4 jajka L
- 100 g gorzkiej czekolady o smaku pomarańczowym
- 150 g masła
- 100 g brązowego cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki koniaku
- szczypta soli
- 80 g konfitury z moreli
- 750 g moreli (ważonych bez pestek)
Wykonanie:
- blaszkę o wymiarach 25 × 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Blaszka może być większa, ale i moreli wtedy potrzeba więcej
- morele umyć i wypestkować
- masło i czekoladę umieścić w rondelku i rozpuścić, a następnie schłodzić
- maślano — czekoladową masę umieścić w misie i ubijać ręcznym mikserem dodając w międzyczasie cukier, cukier waniliowy i 1 całe jajko. Z reszty jajek oddzielić żółtka od białek. Cały czas ubijając dodać 3 żółtka i ubijać 5 minut, aż masa zgęstnieje
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz ubitą masę czekoladowo — maślaną z koniakiem
- białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i przy pomocy szpatułki wymieszać z masą czekoladową
- ciasto rozprowadzić równomiernie na blaszce. Ułożyć na cieście morele
- piec 30-35 minut w 175°C
- w międzyczasie podgrzać konfiturę z moreli i przetrzeć przez sitko. Jeszcze gorące ciasto posmarować konfiturą
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂