Mega proste, mega szybkie, po prostu pyszne placuszki z cukinii. Zajadamy się nimi każdego lata. Wersja bardziej chrupiąca, jednocześnie bardziej kaloryczna, bo z dodatkiem żółtego sera zachwycała nas przez lata. Dzisiaj wersja odchudzona, bo żółty, kaloryczny ser, zastąpiła marchewka, a dodatek sporej ilości zielonego oregano dodał im dodatkowo śródziemnomorskiego, wakacyjnego charakteru.

Pyszne, ciepłe prosto z patelni i jako mała przegryzka jedzone na zimno. Z sałatką  pomidorową stanowią świetne letnie danie obiadowe. Idealnie smakują z ketchupem lub sosem pomidorowym.

Składniki:

  • 1 duża lub 3 małe cukinie
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki orkiszowej
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • 5- 6 gałązek oregano, majeranku lub zielonej pietruszki
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  • obciąć piętki z cukinii. Dużą cukinię przekroić na pół i łyżką wydrążyć gąbczasty miąższ z pestkami, małe pozostawić w całości. Nigdy cukinii nie obieraj ze skórki, bo właśnie w niej cukinia kryje całe mnóstwo skarbów dla naszego zdrowia. Zetrzeć cukinię na grubych oczkach tarki, wymieszać z płaską łyżką soli i odstawić, by puściła sok. Odcisnąć nadmiar wody
  • obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki marchew i obraną cebulę. Posiekać zioła
  • połączyć odciśniętą cukinię, startą marchewkę i cebulę, dodać jaja, mąkę, zioła, sól i pieprz. Wymieszać
  • układać małymi porcjami na rozgrzanej patelni i smażyć z obu stron na rumiano. Odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć nadmiar tłuszczu
  • podawać z ulubionymi dodatkami

ŻYCZĘ SMACZNEGO 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *