Mega proste, mega szybkie, po prostu pyszne placuszki z cukinii. Zajadamy się nimi każdego lata. Wersja bardziej chrupiąca, jednocześnie bardziej kaloryczna, bo z dodatkiem żółtego sera zachwycała nas przez lata. Dzisiaj wersja odchudzona, bo żółty, kaloryczny ser, zastąpiła marchewka, a dodatek sporej ilości zielonego oregano dodał im dodatkowo śródziemnomorskiego, wakacyjnego charakteru.
Pyszne, ciepłe prosto z patelni i jako mała przegryzka jedzone na zimno. Z sałatką pomidorową stanowią świetne letnie danie obiadowe. Idealnie smakują z ketchupem lub sosem pomidorowym.
Składniki:
- 1 duża lub 3 małe cukinie
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki orkiszowej
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- pieprz
- 5- 6 gałązek oregano, majeranku lub zielonej pietruszki
- olej do smażenia
Wykonanie:
- obciąć piętki z cukinii. Dużą cukinię przekroić na pół i łyżką wydrążyć gąbczasty miąższ z pestkami, małe pozostawić w całości. Nigdy cukinii nie obieraj ze skórki, bo właśnie w niej cukinia kryje całe mnóstwo skarbów dla naszego zdrowia. Zetrzeć cukinię na grubych oczkach tarki, wymieszać z płaską łyżką soli i odstawić, by puściła sok. Odcisnąć nadmiar wody
- obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki marchew i obraną cebulę. Posiekać zioła
- połączyć odciśniętą cukinię, startą marchewkę i cebulę, dodać jaja, mąkę, zioła, sól i pieprz. Wymieszać
- układać małymi porcjami na rozgrzanej patelni i smażyć z obu stron na rumiano. Odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć nadmiar tłuszczu
- podawać z ulubionymi dodatkami
ŻYCZĘ SMACZNEGO 🙂
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂