Kompot morelowy z ksylitolem

Kompoty z moreli i brzoskwiń powoli zapełniają moje piwniczne półki. To jedne z najsmaczniejszych kompotów i najchętniej wyjadane owoce ze słoików. Tym razem cukier zastąpił ksylitol. Używamy go w takiej samej ilości jak zwykły biały cukier.

Średnio na 1 l wody stosuję 3 łyżki ksylitolu lub cukru. Kompot nie jest przesłodzony. Może spróbujesz, bo to i zdrowiej i mniej kalorii.

Składniki na słoiki a`750 ml:

  • 2- 2,5 kg moreli
  • 1 l wody
  • 3 łyżki ksylitolu lub cukru

 Wykonanie:

  • morele umyć i wypestkować
  • z wody i ksylitolu przygotować syrop
  • w wyparzonych słoikach ciasno ułożyć połówki moreli. Zalać syropem. Wytrzeć do sucha brzeg słoika, zakręcić wytartą do sucha nakrętką
  • słoiki układać w garze wyścielonym papierowym ręcznikiem. Nalać wody do 3/4 wysokości słoików. Należy pamiętać, by temperatura słoików i wody była w miarę podobna. Słoiki z gorącą zalewą wstawiamy do bardzo ciepłej wody, zimne do zimnej wody. Pasteryzować około 15- 20 minut w temperaturze bliskiej wrzenia. Po zakończonej pasteryzacji słoiki wyjąć z garnka

ŻYCZĘ UDANYCH PRZETWORÓW !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *