Kompot morelowy z ksylitolem

Kompoty z moreli i brzoskwiล„ powoli zapeล‚niajฤ… moje piwniczne pรณล‚ki. To jedne z najsmaczniejszych kompotรณw i najchฤ™tniej wyjadane owoce ze sล‚oikรณw. Tym razem cukier zastฤ…piล‚ ksylitol. Uลผywamy go w takiej samej iloล›ci jak zwykล‚y biaล‚y cukier.

ลšrednio na 1 l wody stosujฤ™ 3 ล‚yลผki ksylitolu lub cukru. Kompot nie jest przesล‚odzony. Moลผe sprรณbujesz, bo to i zdrowiej i mniej kalorii.

Skล‚adniki na sล‚oiki a`750 ml:

  • 2- 2,5 kg moreli
  • 1 l wody
  • 3 ล‚yลผki ksylitolu lub cukru

ย Wykonanie:

  • morele umyฤ‡ i wypestkowaฤ‡
  • z wody i ksylitolu przygotowaฤ‡ syrop
  • w wyparzonych sล‚oikach ciasno uล‚oลผyฤ‡ poล‚รณwki moreli. Zalaฤ‡ syropem. Wytrzeฤ‡ do sucha brzeg sล‚oika, zakrฤ™ciฤ‡ wytartฤ… do sucha nakrฤ™tkฤ…
  • sล‚oiki ukล‚adaฤ‡ w garze wyล›cielonym papierowym rฤ™cznikiem. Nalaฤ‡ wody do 3/4 wysokoล›ci sล‚oikรณw. Naleลผy pamiฤ™taฤ‡, by temperatura sล‚oikรณw i wody byล‚a w miarฤ™ podobna. Sล‚oiki z gorฤ…cฤ… zalewฤ… wstawiamy do bardzo ciepล‚ej wody, zimne do zimnej wody. Pasteryzowaฤ‡ okoล‚o 15- 20 minut w temperaturze bliskiej wrzenia. Po zakoล„czonej pasteryzacji sล‚oiki wyjฤ…ฤ‡ z garnka

ลปYCZฤ˜ UDANYCH PRZETWORร“W !

Dodaj komentarz

Twรณj adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola sฤ… oznaczone *