Kompoty z moreli i brzoskwiล powoli zapeลniajฤ
moje piwniczne pรณลki. To jedne z najsmaczniejszych kompotรณw i najchฤtniej wyjadane owoce ze sลoikรณw. Tym razem cukier zastฤ
piล ksylitol. Uลผywamy go w takiej samej iloลci jak zwykลy biaลy cukier.
ลrednio na 1 l wody stosujฤ 3 ลyลผki ksylitolu lub cukru. Kompot nie jest przesลodzony. Moลผe sprรณbujesz, bo to i zdrowiej i mniej kalorii.
Skลadniki na sลoiki a`750 ml:
- 2- 2,5 kg moreli
- 1 l wody
- 3 ลyลผki ksylitolu lub cukru
ย Wykonanie:
- morele umyฤ i wypestkowaฤ
- z wody i ksylitolu przygotowaฤ syrop
- w wyparzonych sลoikach ciasno uลoลผyฤ poลรณwki moreli. Zalaฤ syropem. Wytrzeฤ do sucha brzeg sลoika, zakrฤciฤ wytartฤ do sucha nakrฤtkฤ
- sลoiki ukลadaฤ w garze wyลcielonym papierowym rฤcznikiem. Nalaฤ wody do 3/4 wysokoลci sลoikรณw. Naleลผy pamiฤtaฤ, by temperatura sลoikรณw i wody byลa w miarฤ podobna. Sลoiki z gorฤ cฤ zalewฤ wstawiamy do bardzo ciepลej wody, zimne do zimnej wody. Pasteryzowaฤ okoลo 15- 20 minut w temperaturze bliskiej wrzenia. Po zakoลczonej pasteryzacji sลoiki wyjฤ ฤ z garnka
ลปYCZฤ UDANYCH PRZETWORรW !
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐