Orkiszowe ciasto drożdżowe na maślance z morelami i migdałową kruszonką

Pyszne, puchate i pachnące morelami oraz migdałową kruszonką ciasto drożdżowe na sobotę. Bardzo owocowe i wilgotne dzięki dużej ilości owoców.

Tym razem ciasto drożdżowe przygotowałam z udziałem maślanki. Już wielokrotnie czytałam podobne przepisy i byłam ciekawa efektu tej zamiany — mleka na maślankę. To ze wszech miar korzystna zamiana, nawet dla  konsystencji ciasta. Jest wyjątkowo plastyczne, wspaniałe do współpracy. Bardzo łatwe, podzielne, bo upieczone na dużej blaszce. Polecam i zapraszam do przepisu.

Składniki na blachę 24 × 40 cm:

  • 400 g mąki orkiszowej jasnej 630
  • 140 g maślanki
  • 50 g wody
  • 2 żółtka
  • 70 g masła
  • 60 g cukru
  • 1 op.suchych drożdży
  • 1/3 łyżeczka soli
  • 1 kg moreli

Składniki na kruszonkę:

  • 75 g mąki orkiszowej jasnej 630
  • 75 g mielonych migdałów (u mnie ze skórką)
  • 75 g masła
  • 75 g cukru

Wykonanie:

  • maślankę z wodą delikatnie podgrzać w małym garnuszku. Dodać pokrojone w wiórki masło
  • mąkę, cukier, drożdże i sól umieścić w misie robota, dodać maślankę z masłem i żółtka jaj, następnie zagnieść hakiem  gładkie, lśniące nielepiące się ciasto. Misę przykryć folią spożywczą , umieścić w ciepłym miejscu i odstawić do podwojenia objętości
  • morele umyć, wypestkować
  • składniki na kruszonkę zagnieść, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokąt odpowiadający wymiarom blaszki do pieczenia i przełożyć z papierem na blaszkę. Na cieście gęsto rozłożyć przygotowane morele skórką do dołu. Przykryć ściereczką i pozostawić do powtórnego wyrośnięcia
  • piekarnik nagrzać do 180°C
  • na morele rozkruszyć równomiernie kruszonkę. Piec w 180°C 40-45 minut. Czy jest upieczone można sprawdzić przy pomocy patyczka
  •  studzić na kratce

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Uwagi:
Ciasto jest bardzo ekonomiczne, świetnie nadaje się do zamrażania. Wystudzone pokrojone ciasto zawijam w pergamin, pakuję do woreczków i zamrażam. Rozmrażać w mikrofali lub wyjąć 30 minut wcześniej, a rozmrozi się samo w temperaturze pokojowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *