Pyszne, puchate i pachnące morelami oraz migdałową kruszonką ciasto drożdżowe na sobotę. Bardzo owocowe i wilgotne dzięki dużej ilości owoców.
Tym razem ciasto drożdżowe przygotowałam z udziałem maślanki. Już wielokrotnie czytałam podobne przepisy i byłam ciekawa efektu tej zamiany — mleka na maślankę. To ze wszech miar korzystna zamiana, nawet dla konsystencji ciasta. Jest wyjątkowo plastyczne, wspaniałe do współpracy. Bardzo łatwe, podzielne, bo upieczone na dużej blaszce. Polecam i zapraszam do przepisu.
Składniki na blachę 24 × 40 cm:
- 400 g mąki orkiszowej jasnej 630
- 140 g maślanki
- 50 g wody
- 2 żółtka
- 70 g masła
- 60 g cukru
- 1 op.suchych drożdży
- 1/3 łyżeczka soli
- 1 kg moreli
Składniki na kruszonkę:
- 75 g mąki orkiszowej jasnej 630
- 75 g mielonych migdałów (u mnie ze skórką)
- 75 g masła
- 75 g cukru
Wykonanie:
- maślankę z wodą delikatnie podgrzać w małym garnuszku. Dodać pokrojone w wiórki masło
- mąkę, cukier, drożdże i sól umieścić w misie robota, dodać maślankę z masłem i żółtka jaj, następnie zagnieść hakiem gładkie, lśniące nielepiące się ciasto. Misę przykryć folią spożywczą , umieścić w ciepłym miejscu i odstawić do podwojenia objętości
- morele umyć, wypestkować
- składniki na kruszonkę zagnieść, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokąt odpowiadający wymiarom blaszki do pieczenia i przełożyć z papierem na blaszkę. Na cieście gęsto rozłożyć przygotowane morele skórką do dołu. Przykryć ściereczką i pozostawić do powtórnego wyrośnięcia
- piekarnik nagrzać do 180°C
- na morele rozkruszyć równomiernie kruszonkę. Piec w 180°C 40-45 minut. Czy jest upieczone można sprawdzić przy pomocy patyczka
- studzić na kratce
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Uwagi:
Ciasto jest bardzo ekonomiczne, świetnie nadaje się do zamrażania. Wystudzone pokrojone ciasto zawijam w pergamin, pakuję do woreczków i zamrażam. Rozmrażać w mikrofali lub wyjąć 30 minut wcześniej, a rozmrozi się samo w temperaturze pokojowej.
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂