Pierogi „Ruskie” z cukinią

Pierogom ruskim nie odpuszczam nawet w lecie, choć niektórzy twierdzą, iż młode ziemniaki nie nadają się na pierogowy farsz. Nadają się, nadają, tylko musisz użyć „mączystej odmiany” ziemniaka. Twarożki przyjechały ze mną z Polski i czekały cierpliwie na swoją kolej, także nie miałam wyboru.

I właśnie przy okazji produkcji ruskich pierogów, zrobiłam mały eksperyment i do części ziemniaków zamiast sera dodałam startą na tarce cukinię i powstały dzisiejsze cukiniowe pierożki. Są bardzo delikatne, naprawdę pyszne. Polecam!

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1/4 łyżeczki soli

Składniki na farsz:

  • 500 g mączystych ziemniaków
  • 1 spora cukinia — około 300 g
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • świeże oregano lub majeranek
  • 1 łyżka masła ghee
  • do okraszenia: boczek, cebula

Wykonanie:

  • cebulę pokroić w drobną kostkę, przysmażyć na  łyżce masła. Dodać startą na grubych oczkach tarki cukinię i przesmażyć razem
  • ugotowane ziemniaki ubić tłuczkiem, połączyć z podsmażoną cukinią i cebulką. Sowicie doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z posiekanym oregano lub majerankiem
  • mąkę z ciepłą wodą, solą i oliwą umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, sprężyste nieklejące się ciasto. Można zagnieść je ręcznie, w razie potrzeby podsypywać mąką
  • rozwałkować cienko, wykrawać foremką „kółka”, nakładać po 1 łyżeczce farszu, dokładnie zlepiając brzegi
  • gotować kilka minut od wypłynięcia w dużej ilości osolonej wody
  • podawać okraszone podsmażonym boczkiem z cebulką. Super smakują z zimnym kefirem lub maślanką

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *