Pierogom ruskim nie odpuszczam nawet w lecie, choć niektórzy twierdzą, iż młode ziemniaki nie nadają się na pierogowy farsz. Nadają się, nadają, tylko musisz użyć "mączystej odmiany" ziemniaka. Twarożki przyjechaly ze mną z Polski i czekały cierpliwie na swoją kolej, także nie miałam wyboru.
I właśnie przy okazji produkcji ruskich pierogów, zrobiłam mały eksperyment i do części ziemniaków zamiast sera dodałam startą na tarce cukinię i powstały dzisiejsze cukiniowe pierożki. Są bardzo delikatne, naprawdę pyszne. Polecam!
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
1-2 łyżki oleju
1/4 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
500 g mączystych ziemniaków
1 spora cukinia - około 300 g
1 cebula
sól, pieprz
świeże oregano lub majeranek
1 łyżka masła gheee
do okraszenia: boczek, cebula
Wykonanie:
- cebulę pokroić w drobną kostkę, przysmażyć na łyżce masła. Dodać startą na grubych oczkach tarki cukinię i przesmażyć razem
- ugotowane ziemniaki ubić tłuczkiem, połączyć z podsmażoną cukinią i cebulką. Sowicie doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z posiekanym oregano lub majerankiem
- mąkę z ciepłą wodą, solą i oliwą umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, sprężyste nieklejące się ciasto. Można zagnieść je ręcznie, w razie potrzeby podsypywać mąką
- rozwałkować cienko, wykrawać foremką "kółka", nakładać po 1 łyżeczce farszu, dokładnie zlepiając brzegi
- gotować kilka minut od wypłynięcia w dużej ilości osolonej wody
- podawać okraszone podsmażonym boczkiem z cebulką. Super smakują z zimnym kefirem lub maślanką
4 komentarzy
Ciekawe połączenie farszu, z cukinią nigdy nie kosztowałam - podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńKonczi i Szpileczka dziekuje:) Sprobujcie zrobic,sa naprawde bardzo dobre:)
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię eksperymentować! Zapraszam na przepis miesiąca.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Gosia,dziekuje za odwiedziny,chetnie cos przygotuje:) Rowniez pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!