Pierogom ruskim nie odpuszczam nawet w lecie, choć niektórzy twierdzą, iż młode ziemniaki nie nadają się na pierogowy farsz. Nadają się, nadają, tylko musisz użyć „mączystej odmiany” ziemniaka. Twarożki przyjechały ze mną z Polski i czekały cierpliwie na swoją kolej, także nie miałam wyboru.
I właśnie przy okazji produkcji ruskich pierogów, zrobiłam mały eksperyment i do części ziemniaków zamiast sera dodałam startą na tarce cukinię i powstały dzisiejsze cukiniowe pierożki. Są bardzo delikatne, naprawdę pyszne. Polecam!
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1-2 łyżki oleju
- 1/4 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
- 500 g mączystych ziemniaków
- 1 spora cukinia — około 300 g
- 1 cebula
- sól, pieprz
- świeże oregano lub majeranek
- 1 łyżka masła ghee
- do okraszenia: boczek, cebula
Wykonanie:
- cebulę pokroić w drobną kostkę, przysmażyć na łyżce masła. Dodać startą na grubych oczkach tarki cukinię i przesmażyć razem
- ugotowane ziemniaki ubić tłuczkiem, połączyć z podsmażoną cukinią i cebulką. Sowicie doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z posiekanym oregano lub majerankiem
- mąkę z ciepłą wodą, solą i oliwą umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, sprężyste nieklejące się ciasto. Można zagnieść je ręcznie, w razie potrzeby podsypywać mąką
- rozwałkować cienko, wykrawać foremką „kółka”, nakładać po 1 łyżeczce farszu, dokładnie zlepiając brzegi
- gotować kilka minut od wypłynięcia w dużej ilości osolonej wody
- podawać okraszone podsmażonym boczkiem z cebulką. Super smakują z zimnym kefirem lub maślanką
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂