Expresowe, bardzo proste, wręcz ascetyczne danie z wykorzystaniem ciecierzycy i cukinii. Jeśli masz ugotowaną ciecierzycę, pod ręką zrobisz je w niecałe 10 minut.

Warto wykorzystać ostatnie cukinie do przygotowania tego pożywnego, zdrowego dania. Nie wiem, czy wszyscy zachwycą się jego smakiem, ale amatorzy ciecierzycy i cukinii na pewno. Gwarantem dobrego smaku jest dobra ciecierzyca i o ile do hummusu nadaje się ta z puszki, tutaj — prawie sauté, najlepsza będzie jednak ta samodzielnie ugotowana.

Składniki:

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • 1 mała cukinia
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy (ewentualnie z puszki)
  • 1 łyżka świeżo posiekanych ziół
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • ugotować wcześniej ciecierzycę
  • sos sojowy, olej, sok z cytryny i wodę umieścić na patelni i mocno rozgrzać. Pokrojoną w drobna kostkę cukinię dodać do sosu i podpiec krótko na silnym ogniu
  • dodać ciecierzycę, wymieszać. Posolić i oprószyć pieprzem
  • podawać z posiekanymi ziołami (u mnie: tymianek, oregano i mięta)

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Danie zawiera: 274 kcal,15 g białka,10 g tłuszczu, 32 g węglowodanów, 9 g błonnika, 0 g cholesterolu

Danie pochodzi z magazynu „Natürlich”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *