Expresowe, bardzo proste, wręcz ascetyczne danie z wykorzystaniem ciecierzycy i cukinii. Jeśli masz ugotowaną ciecierzycę pod ręką zrobisz je w niecałe 10 minut.
Warto wykorzystać ostatnie cukinie do przygotowania tego pożywnego, zdrowego dania. Nie wiem czy wszyscy zachwycą się jego smakiem, ale amatorzy ciecierzycy i cukinii na pewno. Gwarantem dobrego smaku jest dobra ciecierzyca i o ile do hummusu nadaje się ta z puszki , tutaj - prawie saute, najlepsza będzie jednak ta samodzielnie ugotowana.
Składniki:
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka wody
1 mała cukinia
200 g ugotowanej ciecierzycy (ewentualnie z puszki)
1 łyżka świeżo posiekanych ziół
sól, pieprz
Wykonanie:
- ugotować wcześniej ciecierzycę (najlepiej wg tego przepisu)
- sos sojowy, olej, sok z cytryny i wodę umieścić na patelni i mocno rozgrzać. Pokrojoną w drobna kostkę cukinię dodać do sosu i podpiec krótko na silnym ogniu
- dodać ciecierzycę, wymieszać. Pospolić i oprószyć pieprzem
- podawać z posiekanymi ziołami ( u mnie: tymianek, oregano i mięta)
Danie zawiera:274 kcal,15 g białka,10 g tłuszczu
32 g węglowodanów,9 g błonnika,0 g cholesterolu
Danie pochodzi z magazynu "Natürlich"
2 komentarzy
Mniam, uwielbiam ciecierzycę, więc takim daniem, gdzie jej smak jest wyeksponowany, bym się zachwyciła :)
OdpowiedzUsuńGin dziekuje,nam tez bardzo smakowala:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!