Expresowe, bardzo proste, wręcz ascetyczne danie z wykorzystaniem ciecierzycy i cukinii. Jeśli masz ugotowaną ciecierzycę, pod ręką zrobisz je w niecałe 10 minut.
Warto wykorzystać ostatnie cukinie do przygotowania tego pożywnego, zdrowego dania. Nie wiem, czy wszyscy zachwycą się jego smakiem, ale amatorzy ciecierzycy i cukinii na pewno. Gwarantem dobrego smaku jest dobra ciecierzyca i o ile do hummusu nadaje się ta z puszki, tutaj — prawie sauté, najlepsza będzie jednak ta samodzielnie ugotowana.
Składniki:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka wody
- 1 mała cukinia
- 200 g ugotowanej ciecierzycy (ewentualnie z puszki)
- 1 łyżka świeżo posiekanych ziół
- sól, pieprz
Wykonanie:
- ugotować wcześniej ciecierzycę
- sos sojowy, olej, sok z cytryny i wodę umieścić na patelni i mocno rozgrzać. Pokrojoną w drobna kostkę cukinię dodać do sosu i podpiec krótko na silnym ogniu
- dodać ciecierzycę, wymieszać. Posolić i oprószyć pieprzem
- podawać z posiekanymi ziołami (u mnie: tymianek, oregano i mięta)
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Danie zawiera: 274 kcal,15 g białka,10 g tłuszczu, 32 g węglowodanów, 9 g błonnika, 0 g cholesterolu
Danie pochodzi z magazynu „Natürlich”
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂