Pyszne, ostatnie już w tym roku drożdżówki z jeżynami. Moje ogrodowe jeżyny są ogromne i mają w porównaniu z leśnymi dużo mniej pestek. Nie kłują przy zbieraniu, ponieważ gałązki nie mają kolców. Normalnie do końca października lądują w kompotach, owsiankach i ciastach owocowych. W tym roku fatalna pogoda przerwała ich owocowanie.
Drożdżówki są bardzo łatwe do przygotowania i właściwie dwuskładnikowe: ciasto i owoce, bez dodatku serka czy budyniu.
Składniki:
400 g mąki ( 200 g pszennej 550 i 200 g orkiszowej pełnoziarnistej)
190 g mleka
2 żółtka
50 g masła
50 g cukru
1 op. suchych drożdży
1/3 łyżeczki soli
białko do posmarownia
około 400 g jeżyn
60 g białej czekolady + 1 - 2 łyżyki śmietany kremówki
Wykonanie:
- przygotować ciasto drożdżowe. W garnuszku lekko podgrzać mleko. Pod koniec dorzucić masło pokrojone w małe kawałki. Zestawić z palnika
- do misy miksera odważyć suche składniki, dodać mleko z masłem i żółtka. Przy pomocy haka zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
- wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść. Odważając po około 60 g ciasta uformować 12 bułeczek i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę przycisnąć denkiem szklanki, formując pośrodku wgłębienie na owoce. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do napuszenia na 20 minut
- ewentualnie poprawić szklanką wgłębienia. W każdy dołek wcinąc po 6 - 7 jeżyn. Boki bułeczek wysmarować rozbełtanym białkiem
- piec w 200`C 20 - 25 minut
- studzić na kratce
- roztopić czekoladę w kąpieli wodnej z 1 lub 2 łyżkami kremówki i polać bułeczki
6 komentarzy
Wyglądają fantastycznie! Schrupałabym taką na drugie śniadanko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Chętnie bym Cię poczęstowała!
UsuńDla mnie jednak jeżyny to ciągle lato. Porywam jedną, bo wyglądają cudnie :)
OdpowiedzUsuńNo niestety,czas biegnie nieubłaganie.To już niestety jesień!
UsuńRobiłam podobne, tylko zamiast białej czekolady dałam kruszonkę - mmm, coś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuńNa pewno,zrobiłam z czekolada dla urozmaicenia,ale nastepne też będą z kruszonką!
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!