Drożdżówki z jeżynami i białą czekoladą

Pyszne, ostatnie już w tym roku  drożdżówki z jeżynami. Moje ogrodowe jeżyny są ogromne i mają w porównaniu z leśnymi dużo mniej pestek. Nie kłują przy zbieraniu, ponieważ gałązki nie mają kolców. Normalnie do końca października lądują w kompotach, owsiankach i ciastach owocowych. W tym roku fatalna pogoda przerwała ich owocowanie.

Drożdżówki są bardzo łatwe do przygotowania i właściwie dwuskładnikowe: ciasto  i owoce, bez dodatku serka czy budyniu.

Składniki:

  • 400 g mąki (200 g pszennej 550 i 200 g orkiszowej pełnoziarnistej)
  • 190 g mleka
  • 2 żółtka
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 op. suchych drożdży
  • 1/3 łyżeczki soli
  • białko do posmarowania
  • około 400 g jeżyn
  • 60 g białej czekolady + 1 – 2 łyżki śmietany kremówki

Wykonanie:

  • przygotować ciasto drożdżowe. W garnuszku lekko podgrzać mleko. Pod koniec dorzucić masło pokrojone w małe kawałki. Zestawić z palnika
  • do misy miksera odważyć suche składniki, dodać mleko z masłem i żółtka. Przy pomocy haka zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
  • wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść. Odważając po około 60 g ciasta uformować 12  bułeczek i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę przycisnąć denkiem szklanki, formując pośrodku wgłębienie na owoce. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do napuszenia na 20 minut
  • ewentualnie poprawić szklanką wgłębienia. W każdy dołek wcisnąć po 6 – 7 jeżyn. Boki bułeczek wysmarować rozbełtanym białkiem
  • piec w 200`C 20 – 25 minut
  • studzić na kratce
  • roztopić czekoladę w kąpieli wodnej z 1 lub 2 łyżkami kremówki i polać bułeczki

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *