Pyszne, ostatnie już w tym roku drożdżówki z jeżynami. Moje ogrodowe jeżyny są ogromne i mają w porównaniu z leśnymi dużo mniej pestek. Nie kłują przy zbieraniu, ponieważ gałązki nie mają kolców. Normalnie do końca października lądują w kompotach, owsiankach i ciastach owocowych. W tym roku fatalna pogoda przerwała ich owocowanie.
Drożdżówki są bardzo łatwe do przygotowania i właściwie dwuskładnikowe: ciasto i owoce, bez dodatku serka czy budyniu.
Składniki:
- 400 g mąki (200 g pszennej 550 i 200 g orkiszowej pełnoziarnistej)
- 190 g mleka
- 2 żółtka
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 1 op. suchych drożdży
- 1/3 łyżeczki soli
- białko do posmarowania
- około 400 g jeżyn
- 60 g białej czekolady + 1 – 2 łyżki śmietany kremówki
Wykonanie:
- przygotować ciasto drożdżowe. W garnuszku lekko podgrzać mleko. Pod koniec dorzucić masło pokrojone w małe kawałki. Zestawić z palnika
- do misy miksera odważyć suche składniki, dodać mleko z masłem i żółtka. Przy pomocy haka zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
- wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść. Odważając po około 60 g ciasta uformować 12 bułeczek i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę przycisnąć denkiem szklanki, formując pośrodku wgłębienie na owoce. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do napuszenia na 20 minut
- ewentualnie poprawić szklanką wgłębienia. W każdy dołek wcisnąć po 6 – 7 jeżyn. Boki bułeczek wysmarować rozbełtanym białkiem
- piec w 200`C 20 – 25 minut
- studzić na kratce
- roztopić czekoladę w kąpieli wodnej z 1 lub 2 łyżkami kremówki i polać bułeczki
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂