Efektowny, orginalny w smaku posiłek z makaronem i dynią w roli głównej do przygotowania w niecałe 30 minut. To pyszne danie sprawdzi się zarówno na co dzień jak i na bardziej szczególne okazje. Ser gorgonzola ma odpowiednią gęstość, łatwo się rozpuszcza, dlatego idealnie nadaje się na szybki sos.
Jego charakterystyczny intensywny smak świetnie komponuje się ze słodkawą, delikatną w smaku dynią, a dodatek włoskich orzechów i szałwi dodatkowo go wzbogaca i przełamuje kremową konsystencję. Użylam zielonego makaronu szpinakowego, choć oczywiście nadaje się każdy inny. Pyszne, bardzo syte, polecam
Składniki na 2 porcje:
400 g dyni Hokkaido
150 ml śmietanki kremówki
200g makaronu ( u mnie szpinakowe wstążki)
3 gałązki szałwi
30 g włoskich orzechów
100 g sera gorgonzola (dałam 50-60 g)
sól
Wykonanie:
- makaron ugotować wg wskazań na opakowaniu
- dynię przekroić, wypestkować i przy pomocy łyżki pozbawić także miękkiej części. Pokroić w 2-cm szpalty, następnie w 1-cm kawałki
- w szerokim rondlu podgrzać 150 ml śmietany kremówki. Dodać pokrojoną w kostkę dynię, posolić i przykrytą na średnim ogniu gotować około 10-12 minut. Im mniejsza kostka, tym szybciej dynia będzie miękka
- oberwać listki z szałwi i pokroić w poprzek w wąskie paseczki
- orzechy włoskie posiekać
- szałwię i pokruszoną gorgonzolę dodać do dyni, mieszając do rozpuszczenia
- odcedzić makaron, wymieszać z sosem dyniowo-serowym i ułożyć na talerzach. Posypać posiekanymi orzechami
1 porcja to 26 g białka, 50 g tłuszczu, 79 g węglowodanów i 895 kcal
źrodło: Essen & Trinken für jeden Tag Heft 10/2014
0 komentarzy
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!