Makaron z dynią w sosie z gorgonzoli

Efektowny, oryginalny w smaku posiłek z makaronem i dynią w roli głównej do przygotowania w niecałe 30 minut. To pyszne danie sprawdzi się zarówno na co dzień jak i na bardziej szczególne okazje. Ser gorgonzola ma odpowiednią gęstość, łatwo się rozpuszcza, dlatego idealnie nadaje się na szybki sos.

Jego charakterystyczny intensywny smak świetnie komponuje się ze słodkawą, delikatną w smaku dynią, a dodatek włoskich orzechów i szałwii dodatkowo go wzbogaca i przełamuje kremową konsystencję. Użyłam zielonego makaronu szpinakowego, choć oczywiście nadaje się każdy inny. Pyszne, bardzo syte, polecam

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g dyni Hokkaido
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 200 g makaronu (u mnie szpinakowe wstążki)
  • 3 gałązki szałwii
  • 30 g włoskich  orzechów
  • 100 g sera gorgonzola (dałam 50-60  g)
  • sól

Wykonanie:

  • makaron ugotować wg wskazań na opakowaniu
  • dynię przekroić, wypestkować i przy pomocy łyżki pozbawić także miękkiej części. Pokroić w 2-cm szpalty, następnie w 1-cm kawałki
  • w szerokim rondlu podgrzać 150 ml śmietany kremówki. Dodać pokrojoną w kostkę dynię, posolić i przykrytą na średnim ogniu gotować około 10-12 minut. Im mniejsza kostka, tym szybciej dynia będzie miękka
  • oberwać listki z szałwii i pokroić w poprzek w wąskie paseczki
  • orzechy włoskie posiekać
  • szałwię i pokruszoną gorgonzolę dodać do dyni, mieszając do rozpuszczenia
  • odcedzić makaron, wymieszać z sosem dyniowo-serowym i ułożyć na talerzach. Posypać  posiekanymi orzechami 

ŻYCZĘ SMACZNEGO !

1 porcja to 26 g białka, 50 g tłuszczu, 79 g węglowodanów i 895 kcal

Źrodło: Essen & Trinken für jeden Tag Heft 10/2014

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *