Lody jogurtowe z musem jeżynowym

Nikogo nie muszę przekonywać o wyższości domowych lodów. Dzisiejsze z musem jeżynowym to świetny sposób na wykorzystanie ostatnich jeżyn. Lody robi się w bardzo prosty sposób, bez maszynki do lodów. Niezbędne do ich produkcji są jednak foremki. Te na zdjęciach pochodzą z Ikea i kosztują kilka groszy. To naprawdę bardzo praktyczny i przydatny gadżet w kuchni.

Zapraszam na dietetyczne, jogurtowe lody, którymi można się bezkarnie objadać.

Składniki na 6 foremek:

  • 150 g musu z jeżyn
  • 150 g jogurtu
  • 2 lub więcej łyżek miodu/ksylitolu/cukru

Wykonanie:

  • 300-400 g jeżyn zagotować z 2 łyżkami cukru i potrzymać na ogniu kilka minut, by owoce się rozpadły. Przetrzeć jeżyny przez sitko i ostudzić
  • jogurt wymieszać z cukrem z małym nadmiarem. Trzeba pamiętać, że jogurt po schłodzeniu będzie wydawał się mniej słodki
  • nakładać naprzemiennie do foremek jogurt ze schłodzonym musem jeżynowym. Foremki na 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc umieścić w zamrażarce
  • przygotować kubeczek z gorącą wodą. Po zanurzeniu foremki z lodem na chwilę w kubeczku bez trudu wyjmiesz loda z foremki

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *