Nikogo nie muszę przekonywać o wyższości domowych lodów. Dzisiejsze z musem jeżynowym to świetny sposób na wykorzystanie ostatnich jeżyn. Lody robi się w bardzo prosty sposób, bez maszynki do lodów. Niezbędne do ich produkcji są jednak foremki. Te na zdjęciach pochodzą z Ikea i kosztują kilka groszy. To naprawdę bardzo praktyczny i przydatny gadżet w kuchni.
Zapraszam na dietetyczne, jogurtowe lody, którymi można się bezkarnie objadać.
Składniki na 6 foremek:
- 150 g musu z jeżyn
- 150 g jogurtu
- 2 lub więcej łyżek miodu/ksylitolu/cukru
Wykonanie:
- 300-400 g jeżyn zagotować z 2 łyżkami cukru i potrzymać na ogniu kilka minut, by owoce się rozpadły. Przetrzeć jeżyny przez sitko i ostudzić
- jogurt wymieszać z cukrem z małym nadmiarem. Trzeba pamiętać, że jogurt po schłodzeniu będzie wydawał się mniej słodki
- nakładać naprzemiennie do foremek jogurt ze schłodzonym musem jeżynowym. Foremki na 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc umieścić w zamrażarce
- przygotować kubeczek z gorącą wodą. Po zanurzeniu foremki z lodem na chwilę w kubeczku bez trudu wyjmiesz loda z foremki
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂