Jeśli lubisz kurczaka, a nie lubisz kości, tylko samo mięsko ten przepis jest dla Ciebie. Kurczak pozbawiony kości, zamarynowany w aromatycznym ciemnym piwie z dodatkiem ziół jest znakomity.

Udka są bardzo soczyste. Kurczaka w ten sposób przygotowywał Alexander Herrmann w programie TV „Topfgeldjäger”. Przepis jest niezwykle prosty i łatwy do odtworzenia, a jedyna trudność to usunięcie kości z udek. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, a odkryjecie na nowo smak kurczaka.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 udka kurze
  • tymianek, oregano lub majeranek
  • sól, pieprz
  • piwo Porter

Wykonanie:

  • mięso umyć, osuszyć i wyciąć kości. Najpierw delikatnie naciąć dookoła kostki, następnie naciąć nogę wzdłuż i wyjąć kość, powoli odcinając płat mięsa od kości
  • wewnętrzną stronę udek posolić, oprószyć pieprzem i obłożyć ziołami
  • każdą tak przygotowaną nóżkę złożyć na pół, umieścić w naczyniu, następnie zalać Porterem. Naczynie przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2 doby
  • nóżki wyjąć z marynaty i ułożyć na blaszce do pieczenia skórą do góry
  • włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C około 35 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości nóżek i tak 2 nóżki będą upieczone i rumiane już po 25 minutach

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *