Jeลli lubisz kurczaka, a nie lubisz koลci, tylko samo miฤsko ten przepis jest dla Ciebie. Kurczak pozbawiony koลci, zamarynowany w aromatycznym ciemnym piwie z dodatkiem ziรณล jest znakomity.
Udka sฤ
bardzo soczyste. Kurczaka w ten sposรณb przygotowywaล Alexander Herrmann w programie TV „Topfgeldjรคger”. Przepis jest niezwykle prosty i ลatwy do odtworzenia, a jedyna trudnoลฤ to usuniฤcie koลci z udek. Koniecznie wyprรณbujcie ten przepis, a odkryjecie na nowo smak kurczaka.
Skลadniki na 4 porcje:
- 4 udka kurze
- tymianek, oregano lub majeranek
- sรณl, pieprz
- piwo Porter
Wykonanie:
- miฤso umyฤ, osuszyฤ i wyciฤ ฤ koลci. Najpierw delikatnie naciฤ ฤ dookoลa kostki, nastฤpnie naciฤ ฤ nogฤ wzdลuลผ i wyjฤ ฤ koลฤ, powoli odcinajฤ c pลat miฤsa od koลci
- wewnฤtrznฤ stronฤ udek posoliฤ, oprรณszyฤ pieprzem i obลoลผyฤ zioลami
- kaลผdฤ tak przygotowanฤ nรณลผkฤ zลoลผyฤ na pรณล, umieลciฤ w naczyniu, nastฤpnie zalaฤ Porterem. Naczynie przykryฤ foliฤ spoลผywczฤ i wลoลผyฤ do lodรณwki na 2 doby
- nรณลผki wyjฤ ฤ z marynaty i uลoลผyฤ na blaszce do pieczenia skรณrฤ do gรณry
- wลoลผyฤ do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200ยฐC okoลo 35 minut. Czas pieczenia uzaleลผniony jest od iloลci nรณลผek i tak 2 nรณลผki bฤdฤ upieczone i rumiane juลผ po 25 minutach
ลปYCZฤ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐