Zupa krem dyniowo-pomidorowa

Dynie na start ! I nie jest to bynajmniej inauguracja jesieni, bo ciągle mam nadzieję na słoneczną końcówkę lata. Pojawiły się jednak już pierwsze dynie i nie mogłam się oprzeć, właściwie to stęskniliśmy się już za jesiennymi zupami.

Ta jest wyjątkowo delikatna, łagodna i kremowa, polecam szczególnie osobom, które nie przepadają za słodkawo – mdławą zupa dyniową. Dodatek kwaśnych pomidorów idealnie zbalansował słodycz dyni. Zupę podałam z grzankami z domowego chleba orkiszowego, bez zabielania.

Składniki na 4 porcje:

  • dynia Hokkaido 500-600 g
  • 2-3 pomidory
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 600-700 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • wędzona papryka — opcjonalnie
  • solidna szczypta cukru
  • 4 kromki pieczywa
  • 2-3 łyżki masła ghee

Wykonanie:

  • cebulę i czosnek obrać, pokroić i zeszklić na łyżce masła ghee
  • dynię pokroić, wypestkować. Pokroić w kostkę. Hokkaido nie obieramy ze skórki. Dorzucić do cebuli i przesmażyć razem kilka minut na silnym ogniu, aż zapachnie dynią
  • pomidory z góry naciąć na krzyż, zalać wrzątkiem na kilka minut, następnie ostudzić i zdjąć skórę. Pokroić w grubą kostkę i dołożyć do garnka z dynią. Zalać bulionem i gotować około 15-20 minut
  • kromki chleba  pokroić w kostkę i zrumienić na 1 łyżce masła ghee
  • zupę zblendować na gładki krem. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodać szczyptę cukru, ewentualnie wędzoną paprykę w proszku
  • podawać z grzankami

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *