Dynie na start ! I nie jest to bynajmniej inauguracja jesieni, bo ciฤ
gle mam nadziejฤ na sลonecznฤ
koลcรณwkฤ lata. Pojawiลy siฤ jednak juลผ pierwsze dynie i nie mogลam siฤ oprzeฤ, wลaลciwie to stฤskniliลmy siฤ juลผ za jesiennymi zupami.
Ta jest wyjฤ
tkowo delikatna, ลagodna i kremowa, polecam szczegรณlnie osobom, ktรณre nie przepadajฤ
za sลodkawo – mdลawฤ
zupa dyniowฤ
. Dodatek kwaลnych pomidorรณw idealnie zbalansowaล sลodycz dyni. Zupฤ podaลam z grzankami z domowego chleba orkiszowego, bez zabielania.
Skลadniki na 4 porcje:
- dynia Hokkaido 500-600 g
- 2-3 pomidory
- 1 cebula
- 1-2 zฤ bki czosnku
- 600-700 ml bulionu warzywnego
- sรณl, pieprz
- gaลka muszkatoลowa
- wฤdzona papryka โ opcjonalnie
- solidna szczypta cukru
- 4 kromki pieczywa
- 2-3 ลyลผki masลa ghee
Wykonanie:
- cebulฤ i czosnek obraฤ, pokroiฤ i zeszkliฤ na ลyลผce masลa ghee
- dyniฤ pokroiฤ, wypestkowaฤ. Pokroiฤ w kostkฤ. Hokkaido nie obieramy ze skรณrki. Dorzuciฤ do cebuli i przesmaลผyฤ razem kilka minut na silnym ogniu, aลผ zapachnie dyniฤ
- pomidory z gรณry naciฤ ฤ na krzyลผ, zalaฤ wrzฤ tkiem na kilka minut, nastฤpnie ostudziฤ i zdjฤ ฤ skรณrฤ. Pokroiฤ w grubฤ kostkฤ i doลoลผyฤ do garnka z dyniฤ . Zalaฤ bulionem i gotowaฤ okoลo 15-20 minut
- kromki chleba pokroiฤ w kostkฤ i zrumieniฤ na 1 ลyลผce masลa ghee
- zupฤ zblendowaฤ na gลadki krem. Przyprawiฤ solฤ , pieprzem, gaลkฤ muszkatoลowฤ , dodaฤ szczyptฤ cukru, ewentualnie wฤdzonฤ paprykฤ w proszku
- podawaฤ z grzankami
ลปYCZฤ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐