Pizza – kości na halloween

Chrupiące kości z ciasta na pizzę, nadziewane pomidorami, salami i serem, chyba nic lepszego nie znajdziesz dla głodnego wilkołaka, czy wampira. Propozycja dla tych, którzy obchodzą Halloween i nie tylko, bo taki przepis nie pozostawi nikogo obojętnym.

Zaproście do zabawy dzieci, które uwielbiają kuchenne eksperymenty i koniecznie zróbcie te pyszne pizzerki. Nawet jeśli coś się nie uda, a sos pomidorowy wypłynie podczas pieczenia, kości będą wyglądać tylko bardziej „makabrycznie”. Nie są  trudne do przygotowania, a można jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę, korzystając z kupnego ciasta drożdżowego na pizzę (wówczas 400 g- 2 paczki). Moje są zdrowszą wersją, ponieważ ciasto powstało całkowicie z mąki orkiszowej. Aaaa…im cieńsze ciasto na kości, tym bardziej chrupiące. Zapraszam do przepisu!

Składniki na 12 kości:

  • 380 g mąki orkiszowej (250 g orkiszowej 700 i 130 g pełnoziarnistej)
  • 250 g letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczki  suchych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Na sos:

  • 200 g przecieru pomidorowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • sól,
  • 1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano

Dodatkowo:

  • 100 g cieniutkiego jak bibułka salami,
  • 4 łyżki starego parmezanu

Do posmarowania:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

Wykonanie:

  • składniki na pizzę umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, lśniące ciasto. Może odrobinę się lepić, ponieważ podczas wałkowania będzie jeszcze podsypywane mąką. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia
  • w międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Przecier pomidorowy umieścić w rondelku, dodać przyprawy i podgrzewać 5-10 minut, by odparować nadmiar wody
  • ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 2 porcje. Każdą cienko rozwałkować i pociąć na 6 pasów, długości 25-30 cm i szerokości 4-5 cm. Każdy pas posmarować sosem pomidorowym, ułożyć salami pocięte w cienkie paseczki i posypać startym serem. Pasek zwinąć wzdłuż dłuższego boku, a końcówki zasupłać tzn. tak przełożyć, by utworzyły główkę kości. Pozaplatane kości ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić 10-15 minut 
  • piekarnik rozgrzać do 220`C
  • żółtko rozmieszać z 2-ma łyżkami mleka i posmarować kości. Piec 15 minut w 220`C (lub w 200`C z termoobiegiem) do zrumienienia. Podawać z pozostałym sosem pomidorowym lub ketchupem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *