Chrupiące kości z ciasta na pizzę, nadziewane pomidorami, salami i serem, chyba nic lepszego nie znajdziesz dla głodnego wilkołaka, czy wampira. Propozycja dla tych, którzy obchodzą Halloween i nie tylko, bo taki przepis nie pozostawi nikogo obojętnym.
Zaproście do zabawy dzieci, które uwielbiają kuchenne eksperymenty i koniecznie zróbcie te pyszne pizzerki. Nawet jeśli coś się nie uda, a sos pomidorowy wypłynie podczas pieczenia, kości będą wyglądać tylko bardziej „makabrycznie”. Nie są trudne do przygotowania, a można jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę, korzystając z kupnego ciasta drożdżowego na pizzę (wówczas 400 g- 2 paczki). Moje są zdrowszą wersją, ponieważ ciasto powstało całkowicie z mąki orkiszowej. Aaaa…im cieńsze ciasto na kości, tym bardziej chrupiące. Zapraszam do przepisu!
Składniki na 12 kości:
- 380 g mąki orkiszowej (250 g orkiszowej 700 i 130 g pełnoziarnistej)
- 250 g letniej wody
- 2 łyżki oliwy
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Na sos:
- 200 g przecieru pomidorowego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- sól,
- 1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego,
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
Dodatkowo:
- 100 g cieniutkiego jak bibułka salami,
- 4 łyżki starego parmezanu
Do posmarowania:
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
Wykonanie:
- składniki na pizzę umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, lśniące ciasto. Może odrobinę się lepić, ponieważ podczas wałkowania będzie jeszcze podsypywane mąką. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia
- w międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Przecier pomidorowy umieścić w rondelku, dodać przyprawy i podgrzewać 5-10 minut, by odparować nadmiar wody
- ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 2 porcje. Każdą cienko rozwałkować i pociąć na 6 pasów, długości 25-30 cm i szerokości 4-5 cm. Każdy pas posmarować sosem pomidorowym, ułożyć salami pocięte w cienkie paseczki i posypać startym serem. Pasek zwinąć wzdłuż dłuższego boku, a końcówki zasupłać tzn. tak przełożyć, by utworzyły główkę kości. Pozaplatane kości ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić 10-15 minut
- piekarnik rozgrzać do 220`C
- żółtko rozmieszać z 2-ma łyżkami mleka i posmarować kości. Piec 15 minut w 220`C (lub w 200`C z termoobiegiem) do zrumienienia. Podawać z pozostałym sosem pomidorowym lub ketchupem
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂