Smalec dyniowy z majerankiem

Dodatek dyni nie tylko pięknie barwi i energetyzuje swym pomarańczowym kolorem, ale też z siermiężnego smalcu potrafi wyczarować wyrafinowane smarowidełko do chleba. Ponieważ dynia króluje w mojej kuchni, wszystko, co ostatnio przygotowuję, jest z jej dodatkiem. Dziś wylądowała w smalcu. Smalcu się nie obawiajmy, bo został już dawno zrehabilitowany.

Smalczyk smakuje absolutnie genialnie, cóż więcej pisać, trzeba go po prostu zrobić. Bardzo polecam!

Składniki:

  • 200 g surowej dyni (użyłam Hokkaido)
  • 300 g słoniny zamiennie smalec wieprzowy lub gęsi
  • 1 cebula
  • 1 listek laurowy
  • 5 gałązek majeranku lub tymianku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  • słoninę pokroić w kostkę. Włożyć do garnka z grubym dnem i na wolnym ogniu powoli wytapiać, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliła
  • obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. W drugim rondelku na 1-2 łyżce smalcu zrumienić cebulę. W międzyczasie zetrzeć dynię na grubych oczkach tarki. Dodać do cebuli i podsmażać razem z cebulą 5-10 minut
  • majeranek posiekać i dodać do dyni
  • smalec ze skwarkami wymieszać z dynią i cebulką. Dodać listek laurowy, sól i pieprz do smaku. Gotowy smalec przelać do kamionkowego naczynia. Odstawić do wystygnięcia i stężenia. Przechowywać pod przykryciem w lodówce

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *