Dodatek dyni nie tylko piฤknie barwi i energetyzuje swym pomaraลczowym kolorem, ale teลผ z siermiฤลผnego smalcu potrafi wyczarowaฤ wyrafinowane smarowideลko do chleba. Poniewaลผ dynia krรณluje w mojej kuchni, wszystko, co ostatnio przygotowujฤ, jest z jej dodatkiem. Dziล wylฤ
dowaลa w smalcu. Smalcu siฤ nie obawiajmy, bo zostaล juลผ dawno zrehabilitowany.
Smalczyk smakuje absolutnie genialnie, cรณลผ wiฤcej pisaฤ, trzeba go po prostu zrobiฤ. Bardzo polecam!
Skลadniki:
- 200 g surowej dyni (uลผyลam Hokkaido)
- 300 g sลoniny zamiennieย smalec wieprzowy lub gฤsi
- 1 cebula
- 1 listek laurowy
- 5 gaลฤ zek majeranku lub tymianku
- sรณl
- pieprz
Wykonanie:
- sลoninฤ pokroiฤ w kostkฤ. Wลoลผyฤ do garnka z grubym dnem i na wolnym ogniu powoli wytapiaฤ, od czasu do czasu mieszajฤ c, by siฤ nie przypaliลa
- obraฤ cebulฤ i pokroiฤ w drobnฤ kostkฤ. W drugim rondelku na 1-2 ลyลผce smalcu zrumieniฤ cebulฤ. W miฤdzyczasie zetrzeฤ dyniฤ na grubych oczkach tarki. Dodaฤ do cebuli i podsmaลผaฤ razem z cebulฤ 5-10 minut
- majeranek posiekaฤ i dodaฤ do dyni
- smalec ze skwarkami wymieszaฤ z dyniฤ i cebulkฤ . Dodaฤ listek laurowy, sรณl i pieprz do smaku. Gotowy smalec przelaฤ do kamionkowego naczynia. Odstawiฤ do wystygniฤcia i stฤลผenia. Przechowywaฤ pod przykryciem w lodรณwce
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐