Surówka z czerwonej kapusty — jesienno-zimowy klasyk kuchni polskiej. Pełna witamin, ponieważ użycie surowych warzyw pozwala na zachowanie wszystkich cennych wartości odżywczych. Niezastąpiony dodatek do obiadu.

Składniki:

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka octu

Wykonanie:

  • kapustę oczyścić ze zwiędłych liści, następnie poszatkować. Umieścić na sicie lub durszlaku i przelać kapustę wrzątkiem. Kapusta zmieni kolor na niebieski. Odstawić do przestudzenia. Przestudzoną kapustę wymieszać z solą mocno ją ugniatając
  • cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka
  • jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki
  • kapustę wymieszać z jabłkiem i cebulą. Doprawić do smaku cukrem, pieprzem i octem. Dodać olej. Po zakwaszeniu octem kapusta odzyska pierwotny kolor
  • przed podaniem schłodzić w lodówce

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *