Surówka z czerwonej kapusty - jesienno-zimowy klasyk kuchni polskiej.
Pełna witamin, ponieważ użycie surowych warzyw pozwala na zachowanie wszystkich cennych wartości odżywczych. Niezastąpiony dodatek do obiadu.
Składniki:
1/2 główki czerwonej kapusty
1 cebula
1 jabłko
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju
sól, pieprz
1 łyżka octu
Wykonanie:
- kapustę oczyścić ze zwiędłych liści, następnie poszatkować. Umieścić na sicie lub durszlaku i przelać kapustę wrzątkiem. Kapusta zmieni kolor na niebieski. Odstawić do przestudzenia. Przestudzoną kapustę wymieszać z solą mocno ją ugniatając
- cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka
- jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki
- kapustę wymieszać z jabłkiem i cebulą. Doprawić do smaku cukrem, pieprzem i octem. Dodać olej. Po zakwaszeniu octem kapusta odzyska pierwotny kolor
- przed podaniem schłodzić w lodówce
4 komentarzy
wyszło pysznie dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała:)
UsuńRobiliśmy pierwszy raz. Przepyszna!
OdpowiedzUsuńZgadzam się, też ją lubimy:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!