Surówka z czerwonej kapusty — jesienno-zimowy klasyk kuchni polskiej. Pełna witamin, ponieważ użycie surowych warzyw pozwala na zachowanie wszystkich cennych wartości odżywczych. Niezastąpiony dodatek do obiadu.
Składniki:
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- 1 łyżka octu
Wykonanie:
- kapustę oczyścić ze zwiędłych liści, następnie poszatkować. Umieścić na sicie lub durszlaku i przelać kapustę wrzątkiem. Kapusta zmieni kolor na niebieski. Odstawić do przestudzenia. Przestudzoną kapustę wymieszać z solą mocno ją ugniatając
- cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka
- jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki
- kapustę wymieszać z jabłkiem i cebulą. Doprawić do smaku cukrem, pieprzem i octem. Dodać olej. Po zakwaszeniu octem kapusta odzyska pierwotny kolor
- przed podaniem schłodzić w lodówce
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂