Zupa ogórkowa, klasyk kuchni polskiej. Bardzo zwyczajna, taka zupa na co dzień — prosta, a przy tym wyjątkowo smaczna. Zupę przygotowałam na esencjonalnym wywarze z warzyw, bo to najlepsza baza dobrej zupy.

Ogórkowa to pożywna zupa z ziemniakami, marchewką i tartymi ogórkami kiszonymi, koniecznie ukiszonymi samodzielnie w domu. Zatem czas sięgnąć do spiżarni.

Zupę można oczywiście przygotować na wywarze z mięsa, wówczas do gotowania włoszczyzny wystarczy dodać mięso i gotować je do miękkości.

Składniki na 6 porcji:

  • 3 – 4 ziemniaki
  • 2 – 3 marchewki
  • kawałek pietruszki i pora
  • plaster selera
  • 1 łyżka masła ghee
  • 3 – 4 ogórki kiszone + sok z ogórków
  • dużo świeżego koperku
  • 1 listek laurowy
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • jogurt grecki lub śmietana

Wykonanie:

  • ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Obrać marchewkę, pietruszkę, selera i pokroić w kostkę. Pora pokroić w półkrążki. Warzywa umieścić w garnku i zalać 1,5 litra wody. Dodać listek laurowy, ziele angielskie i trochę soli. Gotować do miękkości
  • w międzyczasie ściąć z ogórków piętki i zetrzeć ogórki na grubych oczkach tarki i podsmażyć na maśle około 5 minut
  • podsmażone ogórki dodać do wywaru
  • do jogurtu (śmietany) dodać trochę gorącej zupy. Dokładnie rozmieszać i wlać do garnka. Doprawić do smaku solą i pieprzem i ewentualnie sokiem z ogórków. Dodać koperek
  • podawać ze świeżym chlebem lub bułką i dużą ilością świeżego koperku

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *