Zupa ogórkowa, klasyk kuchni polskiej. Bardzo zwyczajna, taka zupa na co dzień — prosta, a przy tym wyjątkowo smaczna. Zupę przygotowałam na esencjonalnym wywarze z warzyw, bo to najlepsza baza dobrej zupy.
Ogórkowa to pożywna zupa z ziemniakami, marchewką i tartymi ogórkami kiszonymi, koniecznie ukiszonymi samodzielnie w domu. Zatem czas sięgnąć do spiżarni.
Zupę można oczywiście przygotować na wywarze z mięsa, wówczas do gotowania włoszczyzny wystarczy dodać mięso i gotować je do miękkości.
Składniki na 6 porcji:
- 3 – 4 ziemniaki
- 2 – 3 marchewki
- kawałek pietruszki i pora
- plaster selera
- 1 łyżka masła ghee
- 3 – 4 ogórki kiszone + sok z ogórków
- dużo świeżego koperku
- 1 listek laurowy
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
- jogurt grecki lub śmietana
Wykonanie:
- ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Obrać marchewkę, pietruszkę, selera i pokroić w kostkę. Pora pokroić w półkrążki. Warzywa umieścić w garnku i zalać 1,5 litra wody. Dodać listek laurowy, ziele angielskie i trochę soli. Gotować do miękkości
- w międzyczasie ściąć z ogórków piętki i zetrzeć ogórki na grubych oczkach tarki i podsmażyć na maśle około 5 minut
- podsmażone ogórki dodać do wywaru
- do jogurtu (śmietany) dodać trochę gorącej zupy. Dokładnie rozmieszać i wlać do garnka. Doprawić do smaku solą i pieprzem i ewentualnie sokiem z ogórków. Dodać koperek
- podawać ze świeżym chlebem lub bułką i dużą ilością świeżego koperku
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂