Czerwona kapusta duszona w soku pomarańczowym

Czerwona kapusta, zwana też modrą to środkowo — europejski klasyk. Wspaniały, energetyzujący swym kolorem i pyszny dodatek do obiadu. Szczególnie teraz w listopadzie, gdy na stołach króluje gęś, jest wręcz niezastąpiona do wszystkich dań z gęsiny. Super smakuje duszona w cydrze lub zastępczo w soku jabłkowym.

Dzisiejsza wersja jest równie smakowita. Sok pomarańczowy (najlepszy świeżo wyciśnięty) i goździki nadają niezrównanego aromatu, żurawina słodyczy, a imbir delikatnie wyostrza smak. To lekka, dietetyczna wersja bez smażonej cebulki i bez zasmażki.

Składniki:

  • 1/2 kapusty czerwonej
  • 1,5 szklanki soku pomarańczowego
  • 3 goździki
  • 50-60 g suszonej, słodkiej żurawiny
  • 1 jabłko
  • 3-4 cm imbiru
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki oleju
  • sól 
  • pieprz

Wykonanie:

  • kapustę obrać z wierzchnich, zwiędłych liści. Przekroić na pół, wyciąć głąb i poszatkować
  • jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie w plasterki
  • na oleju podprażyć w rondlu jabłka, dołożyć kapustę, wlać sok pomarańczowy, rozdrobniony imbir, goździki i żurawinę
  • dusić pod przykryciem, aż będzie miękka, około 45 minut. Czas zależy od tego jak grubo została poszatkowana. Na koniec zakwasić octem lub sokiem z cytryny, do smaku doprawić solą i pieprzem. Podawać na gorąco

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *