Czerwona kapusta, zwana też modrą to środkowo — europejski klasyk. Wspaniały, energetyzujący swym kolorem i pyszny dodatek do obiadu. Szczególnie teraz w listopadzie, gdy na stołach króluje gęś, jest wręcz niezastąpiona do wszystkich dań z gęsiny. Super smakuje duszona w cydrze lub zastępczo w soku jabłkowym.
Dzisiejsza wersja jest równie smakowita. Sok pomarańczowy (najlepszy świeżo wyciśnięty) i goździki nadają niezrównanego aromatu, żurawina słodyczy, a imbir delikatnie wyostrza smak. To lekka, dietetyczna wersja bez smażonej cebulki i bez zasmażki.
Składniki:
- 1/2 kapusty czerwonej
- 1,5 szklanki soku pomarańczowego
- 3 goździki
- 50-60 g suszonej, słodkiej żurawiny
- 1 jabłko
- 3-4 cm imbiru
- 1 łyżka octu
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- kapustę obrać z wierzchnich, zwiędłych liści. Przekroić na pół, wyciąć głąb i poszatkować
- jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie w plasterki
- na oleju podprażyć w rondlu jabłka, dołożyć kapustę, wlać sok pomarańczowy, rozdrobniony imbir, goździki i żurawinę
- dusić pod przykryciem, aż będzie miękka, około 45 minut. Czas zależy od tego jak grubo została poszatkowana. Na koniec zakwasić octem lub sokiem z cytryny, do smaku doprawić solą i pieprzem. Podawać na gorąco
SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was już od 8 lat. Uwielbiam dzielić się moimi domowymi przepisami, które smakują mojej rodzinie. Koniecznie daj znać, jak smakowały Ci moje przepisy w komentarzach 🙂