Kasztanowa bagietka

Z uwagi na bogactwo składników odżywczych warto czasami sięgnąć po marony — jadalne kasztany. Są świetnym źródłem węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego, a także witaminy B, K i C. Bogate są w potas i magnez — idealne zatem dla nerwowych  ludzi narażonych na stres i zmęczenie. Znajdziesz w nich również wapń, żelazo, fosfor i miedź. Zawierają cenny składnik escynę, która uszczelnia naczynia krwionośne, zapobiegając powstawaniu żylaków. Korzystnie wpływa na układ immunologiczny, co szczególnie ważne jest dla naszego zdrowia jesienią i zimą. Natomiast mąka kasztanowa całkowicie pozbawiona jest glutenu i w ciekawy sposób może urozmaicić dietę alergików uczulonych na gluten.

Zapraszam na bagietkę upieczoną z dodatkiem jadalnych kasztanów i mąką kasztanową. Dodatek maronów i miodu nadaje bagietce nutę słodyczy.

Składniki:

  • 150 g gotowanych kasztanów
  • 300 g mąki orkiszowej jasnej 630 + do podsypania
  • 200 g mąki kasztanowej
  • 250 ml wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 op. suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu

Wykonanie:

  • ugotowane marony posiekać
  • mąkę z solą drożdżami, jajkiem, miodem i letnią wodą zagnieść na jednolite ciasto. Dodać posiekane marony, wymieszać. Uformować kulę, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
  • ciasto na posypanym mąką blacie jeszcze raz zagnieść, podzielić na 2 części. Uformować 2 bagietki i skręcić je. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić ponownie do wyrośnięcia
  • piekarnik nagrzać do 230`C. Bagietki posmarować wodą i piec na dolnej szynie 25 minut

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *