Z uwagi na bogactwo skลadnikรณw odลผywczych warto czasami siฤgnฤ
ฤ po marony โ jadalne kasztany. Sฤ
ลwietnym ลบrรณdลem wฤglowodanรณw zลoลผonych i bลonnika pokarmowego, a takลผe witaminy B, K i C. Bogate sฤ
w potas i magnez โ idealne zatem dla nerwowychย ludzi naraลผonych na stres i zmฤczenie. Znajdziesz w nich rรณwnieลผ wapล, ลผelazo, fosfor i miedลบ. Zawierajฤ
cenny skลadnikย escynฤ, ktรณra uszczelnia naczynia krwionoลne, zapobiegajฤ
c powstawaniu ลผylakรณw. Korzystnie wpลywa na ukลad immunologiczny, co szczegรณlnie waลผne jest dla naszego zdrowia jesieniฤ
i zimฤ
. Natomiast mฤ
ka kasztanowa caลkowicie pozbawiona jest glutenu i w ciekawy sposรณb moลผe urozmaiciฤ dietฤ alergikรณw uczulonych na gluten.
Zapraszam na bagietkฤ upieczonฤ
z dodatkiem jadalnych kasztanรณw i mฤ
kฤ
kasztanowฤ
. Dodatek maronรณw i miodu nadaje bagietce nutฤ sลodyczy.
Skลadniki:
- 150 g gotowanych kasztanรณw
- 300 g mฤ ki orkiszowej jasnej 630 + do podsypania
- 200 g mฤ ki kasztanowej
- 250 ml wody
- 2 pลaskie ลyลผeczki soli
- 1 op. suchych droลผdลผy
- 1 jajko
- 1 ลyลผka miodu
Wykonanie:
- ugotowane marony posiekaฤ
- mฤ kฤ z solฤ droลผdลผami, jajkiem, miodem i letniฤ wodฤ zagnieลฤ na jednolite ciasto. Dodaฤ posiekane marony, wymieszaฤ. Uformowaฤ kulฤ, przykryฤ ลciereczkฤ i pozostawiฤ w ciepลym miejscu do podwojenia objฤtoลci
- ciasto na posypanym mฤ kฤ blacie jeszcze raz zagnieลฤ, podzieliฤ na 2 czฤลci. Uformowaฤ 2 bagietki i skrฤciฤ je. Poลoลผyฤ na blaszce wyลoลผonej papierem do pieczenia i pozostawiฤ ponownie do wyroลniฤcia
- piekarnik nagrzaฤ do 230`C. Bagietki posmarowaฤ wodฤ i piec na dolnej szynie 25 minut
ลปYCZฤ SMACZNEGO!
Na moim blogu gotuje dla Was juลผ od 8 lat. Uwielbiam dzieliฤ siฤ moimi domowymi przepisami, ktรณre smakujฤ mojej rodzinie. Koniecznie daj znaฤ, jak smakowaลy Ci moje przepisy w komentarzach ๐