Nie znam nikogo kto by nie lubił pierogów z kapustą i grzybami, nawet zagorzali mięsożercy nie pogardzą tym przysmakiem.W moim domu nie podawało się pierogów do wieczerzy wigilijnej, za to uszka z grzybami owszem i to w ilościach hurtowych. Pierogami za to zajadam się z lubością cały okragły rok. W zależności od farszu jakim je nadziejemy, mogą stanowić codzienny, prosty posiłek lub być ozdobą najwykwintniejszego stołu.
Te z kapustą i grzybami tradycyjnie pojawią się na stole wigilijnym w wielu domach. A ponieważ je się także oczami warto włożyć w ich przygotowanie odrobninę trudu, by sprawić radośc najbliższym. Farsz do świątecznych pierogów możesz także przygotować wyjątkowy. Wystarczy dodać kilka łyżek podprażonych i zmielonych orzechów laskowych do masy kapuściano-grzybowej, a farsz zyska niesamowitą głębię smaku.
Składniki na ciasto:
1 jajko lub samo żółtko
3/4 szklanki ciepłej wody
sól
Składniki na farsz:
600-700 g kiszonej kapusty
40-50 g suszonych grzybów
1 cebula
2 łyżki masła ghee
3-5 łyżek mielonych orzechów laskowych
1 jajko
natka zielonej pietruszki, majeranek
Wykonanie:
- grzyby dokładnie wypłukać, zalać niewielką ilością wody i pozostawić do namoczenia przez noc. Następnego dnia ugotować do miękkości. Odcedzić na sitku, posiekać
- kapustę kiszoną zalać wodą z grzybów i gotować do miękkości około 20-30 minut. Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę i odparować cały płyn
- cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać posiekane grzyby i przesmażyć razem z cebulą. Dodać kapustę, doprawić solą i pieprzem. Ostudzić. Posiekać farsz lub przepuścić przez maszynke do mielenia mięsa na grubym sitku. Do farszu wbić jajko, dodać orzechy laskowe, natkę zielonej pietruszki, majeranek i dokładnie wymieszać. Dodatek orzechów laskowych (zamiast dodatku bułki tartej ) doda nie tylko aromatu ale wchłonie nadmiar wilgoci z farszu poprawiając jego strukturę i ułatwiając lepienie pierogów
- mąki przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, jajko i powoli wlewając wodę wyrabiać. Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkować 1-szy kawałek ciasta na grubość 2 mm.Szklanką lub foremką wykrawać krążki o średnicy 6-7 cm. Na każdy krążek nakładać dużą porcję farszu, składać ciasto na pół i dokładnie zlepiać brzegi pierogów, tak by farsz nie dostał się pomiedzy brzegi ciasta. Po sklejeniu pieroga uformować falbankę. Tak samo postępować z kolejnymi porcjami ciasta. Ciasto pozostałe po wykrojeniu krążków należy ponownie zagnieść, rozwałkować i wykrawać kolejne pierogi
- pierogi wkładać partiami na wrzącą, osoloną wodę. Do wody można dodać olej, by pierogi się nie sklejały. Czasami zamieszać, by nie przywarły do dna. Kiedy wypłyną na wierzch gotować 2-3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.
- podawać okraszone przysmażoną cebulką z boczkiem. Wigilijne postne pierogi oczywiście podawać bez boczku
4 komentarzy
Swietny przepis. Sprobuje zrobic takie pierogi...
OdpowiedzUsuńSą pyszne, polecam:)
UsuńA można je zamrozić? Joanna
OdpowiedzUsuńMożna, jak każde pierogi:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!