Orkiszowe pierogi z kapustą, grzybami i orzechami laskowymi

Nie znam nikogo, kto by nie lubił pierogów z kapustą i grzybami, nawet zagorzali mięsożercy nie pogardzą tym przysmakiem. W moim domu nie podawało się pierogów do wieczerzy wigilijnej, za to uszka z grzybami owszem i to w ilościach hurtowych. Pierogami za to zajadam się z lubością cały okrągły rok. W zależności od farszu, jakim je nadziejemy, mogą stanowić codzienny, prosty posiłek lub być ozdobą najwykwintniejszego stołu.

Te z kapustą i grzybami tradycyjnie pojawią się na stole wigilijnym w wielu domach. A ponieważ je się także oczami, warto włożyć w ich przygotowanie odrobinę trudu, by sprawić radość najbliższym.

Farsz do świątecznych pierogów możesz także przygotować wyjątkowy. Wystarczy dodać kilka łyżek podprażonych i zmielonych orzechów laskowych do masy kapuściano-grzybowej, a farsz zyska niesamowitą głębię smaku.

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki orkiszowej (2 szklanki mąki jasnej 630 + 1 szklanka pełnoziarnistej)
  • 1 jajko lub samo żółtko
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • sól

Składniki na farsz:

  • 600-700 g kiszonej kapusty
  • 40-50 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła ghee
  • 3-5 łyżek mielonych orzechów laskowych
  • 1 jajko
  • natka zielonej pietruszki
  • majeranek

Wykonanie:

  • grzyby dokładnie wypłukać, zalać niewielką ilością wody i pozostawić do namoczenia przez noc. Następnego dnia ugotować do miękkości. Odcedzić na sitku, posiekać
  • kapustę kiszoną zalać wodą z grzybów i gotować do miękkości około 20-30 minut. Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę i odparować cały płyn
  • cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na  maśle. Dodać posiekane grzyby i przesmażyć razem z cebulą. Dodać kapustę, doprawić solą i pieprzem. Ostudzić. Posiekać farsz  lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa na grubym sitku. Do farszu wbić jajko, dodać orzechy laskowe, natkę zielonej pietruszki, majeranek i dokładnie wymieszać. Dodatek orzechów laskowych (zamiast dodatku bułki tartej) doda nie tylko aromatu, ale wchłonie nadmiar wilgoci z farszu, poprawiając jego strukturę i ułatwiając lepienie pierogów
  • mąki przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, jajko i powoli wlewając wodę wyrabiać. Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkować 1. kawałek ciasta na grubość 2 mm. Szklanką lub foremką wykrawać krążki o średnicy 6-7 cm. Na każdy krążek nakładać dużą porcję farszu, składać ciasto na pół i dokładnie zlepiać brzegi pierogów, tak by farsz nie dostał się pomiędzy brzegi ciasta. Po sklejeniu pieroga uformować falbankę. Tak samo postępować z kolejnymi porcjami ciasta. Ciasto pozostałe po wykrojeniu krążków należy ponownie zagnieść, rozwałkować i wykrawać kolejne pierogi
  • pierogi wkładać partiami na wrzącą, osoloną wodę. Do wody można dodać olej, by pierogi się nie sklejały. Czasami zamieszać, by nie przywarły do dna. Kiedy wypłyną na wierzch gotować 2-3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową.
  • podawać okraszone przysmażoną cebulką z boczkiem. Wigilijne postne pierogi oczywiście podawać bez boczku

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *