Wigilijny kompot z suszu

To kolejna symboliczna potrawa, która musi pojawić się na wigilijnym stole. Owoce są symbolem płodności i witalności. I tak:

  • jabłka symbolizują miłość, zgodę i zdrowie
  • gruszki są gwarantem długowieczności
  • śliwki odpędzają złe moce, kompot ze śliwek lub potrawy z ich dodatkiem miały zapewnić pomyślność i szczęście.

Podczas wigilijnej wieczerzy należy skosztować każdej potrawy, by w nadchodzącym roku niczego nam nie zabrakło.

Pij dużo kompotu podczas świątecznego biesiadowania, bo to świetne źródło błonnika pokarmowego, przyspiesza perystaltykę jelit, poprawia trawienie oraz daje szybsze uczucie sytości. Nie dosładzaj kompotu cukrem, ani tak jest bardzo kaloryczny bez jego dodatku, niech słodycz płynie z samych suszonych owoców.

Ewentualnie dodaj trochę miodu.

Składniki:

  • 300 g suszonych owoców: śliwki, jabłka, gruszki, morele
  • 3- 4 suszone  figi
  • 3- 4 plastry pomarańczy
  • 4- 5 goździków
  • 1/2 łyżeczki cynamonu lub laska cynamonu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1-2 łyżki miodu
  • 2 l wody

Wykonanie:

  • owoce na noc zalać zimną wodą
  • nazajutrz dodać przyprawy, miód i całość zagotować. Dodać sok z cytryny. Gotować dosłownie kilka minut i garnek zestawić z płyty, by owoce się nie rozgotowały. Dodać plasterki pomarańczy obrane ze skórki ( goryczka!)
  • podawać mocno schłodzony z owocami

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *