Genialna w swej prostocie, pyszna i najprostsza z przekąsek, która zawsze robi furorę wśród gości. Z gotowego ciasta francuskiego można wyczarować prawdziwe pyszności. Niewiele zachodu, a efekt znakomity.

Oprócz nadzienia o znakomity smak zadba dobre gatunkowo ciasto francuskie. Dlatego wybierz z lady chłodniczej ciasto z masłem, jest dużo lepsze w smaku od innych tańszych zamienników.

Dzisiejsze palmiery są z dodatkiem pysznego sosu bolognese. Bajeczne smakują jedzone prosto z piekarnika, na zimno równie rewelacyjne. Nie wiem tylko, czy warto robić je z jednej porcji, bo znikają w tempie błyskawicznym. Polecam ten przepis, na karnawałową przekąskę sprawdzą się idealnie.

Składniki na 16 sztuk:

  • 250 g mieszanego mięsa mielonego
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego a`275 g
  • 1 łyżka mąki

Wykonanie:

  • mięso mielone podsmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Dodać przecier pomidorowy i koncentrat, sól, pieprz, cukier i oregano. Smażyć na patelni 10 minut, aż nadmiar płynu odparuje, a sos się zagęści. Odstawić do wystudzenia
  • rozwinąć rolkę ciasta francuskiego i rozsmarować przestudzoną mięsną masę. Od krótkiej strony zwinąć  z obu stron do środka
  • ostry nóż zanurzyć w mące i pociąć rolkę w 1-cm plastry. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy
  • piec w gorącym piekarniku na środkowej szynie 15-16 minut. Można pociąć ciasto także w grubsze 2-cm plastry. Moje są właśnie tej grubości. Należy wówczas wydłużyć czas pieczenia do 20 minut

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *