Genialna w swej prostocie, pyszna i najprostsza z przekąsek, która zawsze robi furorę wśród gości. Z gotowego ciasta francuskiego można wyczarować prawdziwe pyszności. Niewiele zachodu, a efekt znakomity. Oprócz nadzienia o znakomity smak zadba dobre gatunkowo ciasto francuskie. Dlatego wybierz z lady chłodniczej ciasto z masłem, jest dużo lepsze w smaku od innych tańszych zamienników.
Dzisiejsze palmiery są z dodatkiem pysznego sosu bolognese. Bajeczne smakują jedzone prosto z piekarnika, na zimno równie rewelacyjne. Nie wiem tylko, czy warto robić je z jednej porcji, bo znikają w tempie błyskawicznym. Polecam ten przepis, na karnawałową przekąskę sprawdzą się idealnie.
Składniki na 16 sztuk:
250 g mieszanego mięsa mielonego
2 łyżki oleju
200 g przecieru pomidorowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, cukier
1 łyżeczka suszonego oregano
1 opakowanie ciasta francuskiego a`275 g
1 łyżka mąki
Wykonanie:
- mięso mielone podsmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Dodać przecier pomidorowy i koncentrat, sól, pieprz, cukier i oregano. Smażyć na patelni 10 minut, aż nadmiar płynu odparuje, a sos się zagęści. Odstawić do wystudzenia
- rozwinąć rolkę ciasta francuskiego i rozsmarować przestudzoną mięsną masę. Od krótkiej stony zwinąć z obu stron do środka
- ostry nóż zanurzyć w mące i pociąć rolkę w 1-cm plastry. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy
- piec w gorącym piekarniku na środkowej szynie 15-16 minut. Można pociąć ciasto także w grubsze 2-cm plastry. Moje są właśnie tej grubości. Należy wówczas wydłużyć czas pieczenia do 20 minut
8 komentarzy
Świetny pomysł na kształt! Niby przekąska powszechnie znana a wygląd sprawia, że to nowe danie. :))
OdpowiedzUsuńNa pewno zgapię! ;)
Cieszę się,że pomysł się spodobał:) Pewnie zrobisz je nie raz,bo są po prostu pyszne:)
UsuńBardzo ciekawy przepis muszę zaserwować mojej rodzinie bo bardzo lubi mięsne dania więc taka przekąska z pewnością przypadnie im do gustu dodaje do obserwowanych oraz zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńNa pewno przypadnie rodzince do gustu,u mnie wzbudziła prawdziwy zachwyt:) Dziękuję za zaproszenie i miło mi,że będziesz mnie częściej odwiedzać;-) Pozdrawiam:-)
Usuńja robilam na slodko, ale takich nie jadłam :) fajnie
OdpowiedzUsuńKto wie,czy te wytrawne nie są smaczniejsze?
UsuńWyglądają świetnie, a kształt cieszy oko !:)
OdpowiedzUsuńDziękuję,a jakie smaczne!
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!